Aan de kant gezet

Lydia Nieman 28 aug 2018

Maandag gingen de scholen in Midden Nederland weer open. Lekker aan de slag zit er helaas voor mij nog niet in. Zo’n lange zomervakantie is echt een crime als je werk zoekt! Heel onderwijsland bevindt zich in de slaapmodus. Een paar dagen voor de zomervakantie werd ik overrompeld door het bericht dat er voor mij geen toekomst meer was binnen de organisatie. Op de drempel van een vast contract sloeg de deur dicht. Positieve feedback en afspraken voor het nieuwe schooljaar bleken ineens niets meer waard.

Overspoeld met waardering, verbijstering en verontwaardiging van collega’s vertrok ik met opgeheven hoofd. Een leidinggevende mag dit beslissen, maar de manier waarop verdient geen schoonheidsprijs. Zo’n lastminute besluit kent volgens mij alleen maar verliezers: er is nog geen opvolger, voor een goede overdracht was geen tijd meer en ik kon in de vakantieperiode geen nieuwe plek veroveren.

Bijna automatisch ben ik zo in een uitkeringssituatie beland. Dat voelt ontzettend onrechtvaardig (en onnodig). Tegelijkertijd wakkert het ook een enorme vechtlust aan. Trappelend stond ik bij de gesloten poorten van onderwijsland. Klaar om ook dit schooljaar mijn bijdrage te mogen leveren aan de onderwijsloopbaan van jongeren die wat extra begeleiding nodig hebben.

Ontwikkeling beschouw ik als een kwestie van maatwerk. Iedereen verdient een eerlijke kans. Het zo optimaal mogelijk benutten van iemand zijn capaciteiten ervaar ik als een enorme uitdaging. Kinderen en jongeren kunnen hun leven lang profijt hebben van goede begeleiding. Succeservaringen hebben een veel bredere impact dan cijfermatig is uit te drukken.

Ik ervaar veel plezier in het overbrengen van leerstof, heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een behulpzaam karakter. Zowel professioneel als in mijn vrije tijd heb ik ervaring met het begeleiden van kinderen en jongeren bij het leren. Ik geniet van de oplossingsgerichte- en interactieve aard van dit werk. Met enthousiasme maak ik hierbij gebruik van een veelvoud aan werkvormen.

De onderwijssector is een dynamische wereld die onwijs mooie ervaringen met zich meebrengt en waarin volop kansen liggen. Tegelijkertijd zijn tijdelijke contracten gemeengoed, wisselende geldstromen jaarlijks onderwerp van gesprek en staan er altijd beleidsveranderingen op de agenda. Inzet, kennis, betrokkenheid, humor, lef, flexibiliteit, bijscholing en verhuizen bieden geen garantie. Op naar de volgende kans!