Zondvloed

Heerlijk, die regen na de hitte, droogte, zuinig zijn met water! Niet dat het overal kurkdroog was. Ergens was er een zondvloed.

De huiseigenaren hebben het "tuin onderhoud" gratis uitbesteed aan een buurtbewoonster. Die riep per A-viertjes op, om de tuin water te geven. Ze ging in juni; vervolgens in juli "en vacances".

Er is één G/W/E meter. Verbruik wordt verdeeld over de huurders. Die voelen zich niet echt geroepen een tuin te bewateren. Al helemaal niet, als Nederland wordt gevraagd water te besparen.

Op de A-viertjes werd schriftelijk gereageerd. Er werd gerefereerd aan droogte, water-schaarste, water tekort. Er werd gewezen op milieu-bewust en anti-verspilling zijn.

Toch werd die tuin praktisch dagelijks zo’n half uur bewerkt met een tuinslang. Natuurlijk staan er gieters. Iedereen weet, dat die zuiniger zijn. Nee: hortensias, lavendel, ander grut kregen dagelijks met de slang.

Dinsdagavond werd het mij te gortig. Op de begane grond volgde een woordenwisseling met een "ik ben maar de tuinvrouw".

Of ze wist, dat media al weken aandacht besteedden aan waterschaarste; waterleiding bedrijven en waterschappen opriepen tot besparen; huurders betaalden – en code geel van kracht was?

Blanco uitdrukking: geen klik, geen kortsluiting, geen lampje! Nee: meer schriftelijke oproepen aan huiseigenaren, gebruikers, bewoners volgden. Water geven – de plantjes wortelen niet!

Vrijdag was het te warm om te slapen. NPO, Weer Plaza, Buienradar: al vijf dagen werd beloofd dat het zaterdag zou gaan regenen. Meerdere huurders hoorden ‘s nachts water gutsen. Het regende nog niet; maar ja, de buren hadden twee kinderbadjes in de tuin.

Zaterdagochtend regende het even, toen ik de gordijnen open trok. Het merendeel verdampte en bereikte de grond niet. Maar de tuin … die stond blank!

De tuinslang was dinsdagavond tot achter uitgerold? Het uiteinde lag verstopt achter de hortensias? Ik kletterde naar beneden.

Ja: buiten stond de kraan helemaal open. Water gutste uit de slang. Joost wist niet hoelang!

Het klotste over slippers en sloffen. Geen van de huurders zei verantwoordelijk te zijn. Ook onwaarschijnlijk – gezien het prijskaartje.

Annemarie, Els en anderen: sinds wanneer stond die kraan open? Dinsdag? Woensdag? Donderdag? Vrijdag?

Nederland moest zuinig zijn met water?
Na “ik ben maar de tuinvrouw” de zondvloed!