Houd je mond

Alsjeblieft. Of zou je op zijn minst zo vriendelijk willen zijn om je gesprek ergens anders voort te zetten? Want de zin “je kletst me de oren van het hoofd” is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Hartstikke gezellig, maar niet als je daarmee door de muziek heen praat.

Meerdere malen per maand bevind ik me in een concerthal. Omdat er naar mijn mening weinig mooier is dan het live aanschouwen van je muzikale helden. Het valt me op dat bij ieder concert het geluid steeds harder lijkt te staan. Daarom heb ik na lang wikken en wegen besloten om oordoppen aan te schaffen. Samen met mij vele andere concertbezoekers.

Echter, de harde muziek en het gebruiken van oordoppen lijkt het gevolg van een heel ander probleem. Namelijk dat het grootste aantal decibellen wordt veroorzaakt door de pratende concertbezoeker. Zelfs tot het punt dat het geklets de muziek overstemt. Dus moet die muziek wel een tandje harder.

Nu weet ik niet hoe het met jou zit, maar praten tijdens een concert vind ik zonde van het geld dat je hebt neergeteld. Eigenlijk vind ik het zonde van mijn eigen geld, want ik kom wél voor de muziek, de sfeer en de beleving die een concert met zich meebrengt.

Eerlijk gezegd is dat geld het minste van het probleem, want dat geklets toont vooral het ontbreken van respect voor de artiest(en) van de avond. Er staan daar mensen op het podium álles te geven, zodat jij een mooie avond beleeft. Dat geldt ook voor het voorprogramma. Het minste wat je kunt doen is je mond dichthouden, aandachtig luisteren en je handen blauw klappen uit waardering. Vooruit, je mag af en toe je mond open doen. Alleen om je buurman of buurvrouw te vertellen hoe mooi het is.

Anders moeten we naast de lul-niet-lolly en het houd-je-bek-spek ook maar mondje-toe-tape gaan introduceren.