Code rood

In Nederland is het uitwisselen van informatie over het weer een belangrijke dagelijks ritueel. Het levert voldoende materiaal om oeverloos over te zwetsen. Comfortabel voor mensen die onrustig worden als de stilte tijdens een dialoog net iets te lang duurt. Ons klimaat levert regelmatig vier seizoenen in een week. Het is in Nederland te nat, te droog, te heet, te koud, plus alle mogelijke variaties op dit thema. Tevreden bestaat niet. Elk afwijkend weertype gaat structureel gepaard met diverse ongemakken. Van een temperatuur onder nul en boven twintig graden Celsius raak het volk van de leg. Veel groter reikt de tolerantie niet. Een graadje vorst en/of een paar mm neerslag staan garant voor mega lange rijen op het asfalt, ontspoorde dienstroosters bij de NS en een vleugellamme luchtvaart. Code rood.

In de regel verblijft de koperen ploert achter de wolken. De vraag overstijgt het schaarse aanbod aan zonneschijn. Dat bepaalt de hoge prijs die we betalen voor een donkere tint, voldoende vitamine D en als het tegenzit huidkanker. We vertrekken massaal naar warme oorden op de vlucht voor de barre weersomstandigheden. Wat dat betreft kent deze zomer een uitstekende start. De vuurbol is overvloedig actief en er staat een verkwikkende wind. Een zeldzaam voorkomend fenomeen in deze contreien. De agrarische sector is minder enthousiast. Het telen van aardappels in de Sahara is immers ook geen alledaags bezigheid. Het is nu onverstandig en/of verboden om de tuin te sproeien, de gewassen water te geven, in bad te gaan liggen en veel te douchen. Voldoende voedsel en hygiëne zijn even van ondergeschikt belang onder deze schrale omstandigheden.

Het wachten is op de zondvloed die structureel volgt op een warme periode. De traktatie op een flinke doses hemelwater ligt in het verschiet. Het rioolstelsel is te krap voor deze tsunami. De straten veranderen in rivieren en huizen verdwijnen in de watermassa. Een stevige ark bouwen zit er niet meer in. Er is nog net voldoende tijd om een rubber boot op te blazen om het vege lijf te redden. Er wordt te veel fossiele brandstof verstookt, waardoor deze klimatologische misère optreedt. Code pimpelpaars. Nederland moet van het gas. Dat is uit mondiaal perspectief een druppel op een gloeiende plaat. Daarmee voorkom je niet dat Duitsland over enkele decennia aan zee ligt. Het is echter een stapje in de juiste richting en een goed voorbeeld. Een kleine stap voor de mens, een grote stap voor de mensheid.