0900-0113

Rosanne Kars 4 jul 2018

Tijdens één van mijn Instagram sessies kom ik de volgende tekst tegen: “To any suicidal followers I may have. This is a sign not to kill yourself. You are loved and the world is special because you are in it. Keep holding on.” Ik maak een screenshot van de afbeelding zoals ik dat wel vaker doe met quotes of teksten die ik mooi, motiverend of simpelweg aangrijpend vind. Dit is één van die teksten. Een duidelijke boodschap voor mensen die worstelen met het leven: pleeg geen zelfmoord.

Op een normale vrijdagochtend zit ik in de trein richting Utrecht. Muziekje op en genieten van de voorbijrazende Nederlandse weilanden. De conducteur begint eerder dan dat een nieuw station aangekondigd moet worden, te praten. Bij Amsterdam is een aanrijding met een persoon, waardoor treinen in die richting niet rijden. Nog geen twee minuten later komt de conducteur met de mededeling dat er elders ook geen treinen rijden in verband met een aanrijding met een persoon. Binnen tien minuten hebben twee personen besloten dat ze het leven niet meer waard vinden geleefd te worden.

Mijn gedachten dwalen af naar personen die er deze ochtend voor hebben gekozen om uit het leven te stappen. Waren ze nog jong of al wat ouder? Zouden ze vanochtend afscheid hebben genomen van hun geliefden zoals ze dat elke ochtend doen als ze weg gaan voor school of werk of hebben ze misschien wel een extra knuffel of kus gegeven? Deze geliefden zullen vandaag vreselijk nieuws te horen krijgen: dat hun geliefde dochter, vriend of vader er niet meer is.

En nu lees jij deze krant en deze column. Misschien worstel ook jij op dit moment met je leven, gaat het allemaal niet zoals je had gehoopt. Depressieve gevoelens houden je in de greep, de wereld lijkt gitzwart. Voor jou lijkt er op dit moment ook maar één uitweg: zelfmoord. Tegen jou wil ik dit graag uit de grond van mijn hart zeggen: pleeg geen zelfmoord. Praat met mensen, houd je gedachten niet voor jezelf. En als je het lastig vindt, bel dan 0900-0113. Alsjeblieft, doe het… deze wereld is zo mooi met jou erin