Pubers & Drank & Drugs

Sylvia Peters 8 mei 2018

Pubers doorlopen verschillende fases en in de middelste periode zijn pubers geneigd om veel risico’s te nemen. Iets doen wat niet mag, geeft ze een enorme kick en ze overzien nauwelijks de mogelijke consequenties. Zelfs als ze er wel over nadenken, blijkt dit weinig tot geen emotie bij ze op te roepen. Pas in de laatste puberfase zijn ze in staat om weloverwogen keuzes te maken.

Sinds 2014 is de leeftijd waarop alcohol mag worden verkocht aan jongeren verhoogd van 16 naar 18 jaar. Dit leek een goede beslissing, ook al zou 24 jaar misschien nog beter zijn geweest. Tot die tijd kan namelijk de alcohol nog steeds schade aanrichten aan de ontwikkeling van de hersenen. Toch leek deze leeftijd verhoging een uitstekende keuze, maar de realiteit is toch een stuk negatiever.

Vroeger mochten de pubers op 16-jarige leeftijd uitgaan en zwak alcoholische dranken drinken, die ze meestal niet gelijk lekker vonden. Om de drankjes te kunnen kopen had je geld nodig en op die leeftijd hadden ze vaak niet genoeg om onbeperkt te bestellen. Daarnaast was er in de kroeg toch ook een soort van sociale controle, wat niet wil zeggen dat het destijds niet mis kon gaan. Ook toen werd er wel eens te veel gedronken.

Tegenwoordig gaat het helemaal anders. Uitgaan zit er niet in, ze zijn pas 16 en feesten of chillen doen ze dus bij iemand thuis. Het liefst natuurlijk bij iemand waarvan de ouders niet thuis zijn. Op dergelijke gelegenheden is vaak alles wat slechts voor ze is, in ruime mate aanwezig. Flessen sterkedrank worden meegenomen, net zoals de waterpijp en als het erg tegenzit, zijn er ook nog drugs. Op dergelijke feesten die bij alle rangen en standen voorkomen, is het toch wel te hopen dat jouw puber al in zijn derde fase zit, anders krijgen die hersenen echt een flinke opdonder.

Hun eerste drankervaring is hierdoor vaak met sterk alcoholische dranken en dit vinden ze een stuk lekkerder smaken, zeker als mix met frisdrank. Ze drinken het ook echt als limonade, met alle gevolgen van dien. Als ze 18 zijn, blijkt bij het uitgaan die drank die ze inmiddels zo lekker vinden toch wel duur te zijn en is de GHB-drug een goedkoper alternatief.

Dan lijkt dat biertje van vroeger toch een stuk onschuldiger en kun je toch alleen maar constateren dat die leeftijd verhogen niet de ultieme oplossing is.