Kikkers

Heidi Koren 7 mei 2018

Sinds mijn minnaar me heeft geblokkeerd, voel ik me een to-ta-le stalker. De blokkade was een direct gevolg van een weinig subtiele constatering van mijn kant over zijn drankgebruik. Iets waar we het al maanden over hadden, maar alleen als híj het onderwerp aansneed.

Subtiliteit is een eigenschap die mij niet is toebedeeld. Ik probeer het wel, houd regelmatig mijn mond als ik aanvoel dat er alleen maar kikkers uit zullen komen, maar ergens, op een onbewaakt ogenblik zullen de kikkers er toch wel uitspringen.

Als iemand je blokkeert is de overduidelijke boodschap: neem geen contact meer met me op, ik wil je niet meer spreken. Niet vreemd dus dat ik nogal verbaasd was toen ik een uitnodiging ontving voor een potje Wordfeud van de minnaar. Ik bedankte.

De minnaar en ik proberen al van elkaar af te komen sinds we elkaar kennen. Ik schrik me met grote regelmaat de takketering van hem en wat hij in me losmaakt, waardoor ik eerlijkheidshalve moet bekennen dat hij niet de enige is die al heeft geroepen dat het nu écht is afgelopen. De eerste maanden riep ik dat iedere keer als hij de telefoon niet op nam of een afspraak af zei. Doei

Ik heb mijzelf wel vaker betrapt op kinderachtig gedrag, heus wel. Tweeënveertig jaar, een aantal langdurige relatie later en niets blijkt zo eng dat een grote liefde tegenkomen. Ik wil er alleen maar van wegrennen. Hij kennelijk ook, dat hebben we dan gemeen.

Met mij is ook niet te doen, dat begrijp ik zelf ook wel. Ik houd het zelf nauwelijks uit met mijzelf dus ben de eerste die begrijpt dat een ander me blokkeert. Toch knaagt het. Waarom?

Omdat, als er kikkers uit je mond komen die nauwelijks binnen te houden zijn, kikkers die te pas en te onpas de waarheid willen kwaken, dan is dat al lastig zat. Bovendien komen die kikkers er alleen maar uit bij de mensen bij wie je denkt dat het kwaken ertoe dóet. Iedereen met kikkers in zijn mond zal beamen dat de kikkers alleen de behoefte hebben eruit te springen, als er iets op het spel staat, iets dat er toe doet, bij íemand die ertoe doet. Als juist diegene je dan blokkeert, negeert, buitensluit of je niet langer serieus neemt, stik je in je eigen kikkers en dat is best ranzig.