De aanname

Roel Hunting 3 mei 2018

Voornamen. Tijdens de Olympische Winterspelen sprak de media deze winter vaak over voornamen, zoals Sven, Ireen of Kjeld. De voornaam was al genoeg om eventuele medaillekansen aan te geven. Tenslotte waren ze voordat de Spelen begonnen al wereldberoemd in Nederland. Voor andere topsporters gold dit bijvoorbeeld niet. Neem nu Klaas. Of de broer daarvan. Zij haalden PyeongChang niet eens dit jaar. In het voetbal geldt dit ook: niet alleen bij namen, maar ook bij memorabele momenten. Éen of twee woorden zijn dan vaak al genoeg. De echte kenner heeft dat misschien al wel bij het volgende stadion: Stade Vélodrome. In het Frans betekent vélo fiets, dus het zou ook de finishplaats van Parijs-Roubaix kunnen zijn, namelijk de historische wielerarena. Maar dit keer gaat het niet om het stadion van Roubaix, maar die van Marseille. De thuishaven van voetbalclub Olympique Marseille. Begint er nu al een belletje te rinkelen?

Misschien nu dan, als ik zeg dat het op een zomerse zaterdagmiddag was, deze zomer twintig jaar geleden. 4 juli om precies te zijn. En opeens klonk daar Jack: “Frank de Boer, speelt de bal…” Meer woorden zijn al niet meer nodig, want de rest is geschiedenis. Met het commentaar van Jack werd Nederland in extase gebracht. Voorafgaand aan de wedstrijd werden er bij verschillende wedkantoren geld ingezet op de uitslag. Verschillende aannames werden er gedaan, maar de aanname die het er echt toedeed was tijdens de wedstrijd zelf in de acht-en-tachtigste minuut. De pass. De aanname. De afronding. En uiteindelijk de ontlading. Perfectie in het kwadraat. En het belangrijkste: Argentinië verslagen.

Een andere aanname-specialist speelde in het nationale elftal van Brazilië, namelijk Ronaldinho. Bij Barcelona groeide hij uit tot één van de beste voetballers van de wereld. Ook financieel gezien ging hij er op vooruit: Opgegroeid in een favela in armoe, maar bij Barcelona werd hij een echte rijk-aard. Ronaldinho noemde een andere Rijkaard zelfs tot het fundament van zijn succes. Grappig dat zulke woorden in het Nederlands zo samen kunnen komen. Het kan nog een stapje verder: Onbekend is namelijk of diezelfde coach niet opgegroeid is bij de zuiderburen van België en dat zijn aard dus eigenlijk in Frankrijk ligt: Frankrijk-aard. Maar dat geheel terzijde. Tenslotte even vooruitkijkend op de Champions League-finale, Real Madrid of Liverpool? Mijn aanname is Liverpool.