Corpsballen bij een motorclub?

Arie van der Linden 9 mei 2018

Afgelopen week waren er twee verenigingen groot in het nieuws. De Groningse studentenvereniging Vindicat en de motorclub Satudarah. Bij de ene vereniging is na verschillende incidenten en waarschuwingen de beurs voor het bestuur ingetrokken, de andere club dreigt geheel verboden te worden door de rechter.

Als je lid bent bij een studentencorps is de kans aanzienlijk dat je later minister van financiën, commissaris bij Unilever, advocaat of iets dergelijks wordt. En ja, er gebeurt nog weleens wat: er wordt op hoofden gestaan, er wordt weleens een hitlergroet gebracht of een sushi restaurant afgebroken, maar vooral heel erg veel bier gedronken. De universiteit van Groningen vond het na een mishandeling zo de perken te buiten gaan, dat ze besloot de bestuursbeurs geheel in te trekken.

De leden van een motorclub bevinden zich in hele andere regionen. Het zijn vrije jongens, vrijbuiters en bevinden zich vaak aan de onderkant van de maatschappij. En ja, deze mensen zijn misschien iets vaker betrokken bij criminele activiteiten dan onze corpsballen. Beschuldigingen van afpersing, hennepteelt en verboden wapenbezit wisselen elkaar af. Blijkbaar is het zo erg dat justitie Satudarah als een criminele organisatie ziet.

Twee totaal verschillende clubjes op het eerste gezicht, maar er zijn meer overeenkomsten dan je denkt. Je herkent de leden allebei aan hun jasjes, al dan niet met dasje. Er is sprake van een zekere hiërarchie, maar ook van onvoorwaardelijke vriendschap. Beide verenigen zijn bekend en worden zowel geliefd als gevreesd. En blijkbaar wordt er bij beide verenigingen weleens grenzen overschreden.

Eigenlijk lijken de studenten en de motorclub leden dus best wel op elkaar, al zullen ze dat zelf niet toegeven. Beide genieten ze van hun vereniging en ik gun ze dit van harte, maar hoop ook voor ze dat ze iets minder vaak (negatief) in het nieuws komen.