Verlaten

Stieneke Mulder-Krassies 13 mrt 2018

Ik kijk net naar de documentaire ‘Verlaten’ op NPO2. En zie daar het leed van de achtergeblevene. Het verschrompelde zelfvertrouwen en de harten die aan flarden zijn gescheurd. Door partners die hebben gekozen voor verliefdheid en verandering ten koste van het vanzelfsprekende en vertrouwde. Het verdriet, de verlatenheid en de vernedering sijpelen m’n woonkamer in.

Maar ik word ook nieuwsgierig. Wat is het verhaal van de mensen die hen verlaten hebben?

Enig antwoord krijg ik van Suzanne Rethans. In haar persoon verenigen zich de dader en het slachtoffer van het misdrijf dat verlating heet. Nadat zij haar gezin verliet voor de grootse en intense liefde van schrijver Peter Buwalda, is zij op haar beurt door hem verlaten. Heeft ze de pijn gevoeld die ze daarvoor had aangedaan.

Het ligt voor de hand om te oordelen. Te zeggen dat het karma is, dat ze het verdiend heeft. Maar schuilt in ons allemaal niet ergens dat dilemma van de behoefte aan stabiliteit en zekerheid enerzijds en het verlangen naar intensiteit en meeslependheid anderzijds? De spanning tussen bekend en bijzonder, tussen rust en heftigheid?

Deze tweestrijd komt samen op kruispunten; de momenten waarop je moet kiezen. De broedplaats waar affaires worden geboren, nieuwe liefde wordt gevonden en huwelijken stranden. Ontsnapt wordt aan ellende of ellende wordt aangedaan. Het moment dat je moet kiezen tussen ervoor gaan, voelen dat je leeft en gezien worden of blijven, zorgen en trouw zijn. Een keuze die zo vaak wordt gestuurd door de behoefte aan dat wat we op zo’n moment missen.

Een balans die steeds uitslaat naar heftigheid leidt tot ongerichtheid, onverbondenheid, rücksichtslosheid. Tot vluchtigheid en oppervlakkigheid. Schade aan jezelf en aan anderen. Dader en schuldige worden in je leven.

Steeds maar de keus voor stabiliteit leidt echter tot lusteloosheid en angst. Tot beperking van groei, verandering en ontwikkeling. Tot slachtofferschap en tekort gedaan worden.

Welke weg kies je, als je op zo’n kruispunt staat? Waar kom je vandaan en waar ga je naartoe? Verlaten of verlaten, elk verhaal heeft twee kanten.

En de liefde nog zoveel meer.