Stress

Julia van der Bent 14 mrt 2018

Bijna iedereen heeft er mee te maken en ongeveer een derde van de Nederlanders wordt er ziek van: Stress. Een stressloos leven is bijna niet meer mogelijk, toch is er een groot verschil tussen af en toe stress en stress die zo intens is dat het invloed heeft op ons dagelijks leven.

Stress is het gevolg van ervaren van spanning of druk, het is een lichamelijke reactie, die ons lichaam op scherp zet.

Stress kan voortkomen uit:

  • Hobby’s
  • Werk
  • Relaties
  • School

Het hoeft dus niet hoofdzakelijk over werk te gaan.

Net zoals andere problemen, ligt het voorkomen van stress hoger dan we zouden willen. Er wordt geschat dat ongeveer 30% van de mentale problemen verbonden is aan stress.

Een gezond stresslevel is niet erg, het houdt je scherp in bepaalde situaties. Teveel stress is niet goed; een ongezond stresslevel. Wanneer wordt stress ongezond? Een simpel “als het teveel is”, is niet voldoende. Het gaat om de balans. Als je een stressreactie hebt gehad, moet je lichaam daarvan herstellen. Hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je daarvoor nodig hebt.

Heb je veel stressmomenten dan heb je relatief weinig tijd om te herstellen. En dus stapelt de stress zich als het ware op. Als de balans tussen herstellen en nieuwe momenten kwijt is, is er sprake van ongezonde stress.

We moeten proberen ons lichaam meer tijd te geven om te herstellen. Maar hoe?! Heel simpel, gewoon lekker niks doen! Dus, lekker languit op de bank, naar buiten staren, slapen en wandelen (het liefst zonder je mobiel) zijn goede opties om stress kwijt te raken en te zorgen dat je stresslevel op pijl blijft.

Iedereen ervaart stress op een andere manier, het is dus belangrijk dat je stress bij jezelf goed herkent en op tijd je rust zoekt. We zouden moet streven naar een stressloos leven. Nu zou je denken dat dat doel niet haalbaar is, maar met de juiste middelen en de juiste instelling bij jezelf, denk ik, dat een stressloos leven mogelijk is!