Ode aan een keukentafel

Pia Hendriks 8 mrt 2018

Het is ontbijt-tijd. Met mijn meegenomen pakketje schuif ik aan bij de anderen die ook hun brood uit de eigen lade pakken.

We zitten in het Gasthuis van Het Anthoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Ik heb er een nacht geslapen en vandaag wordt mijn dochter geopereerd. Een spannende dag. Voorzichtig komen de verhalen los. Iedereen die aanwezig is heeft een geliefde die patient is in het “kanker” ziekenhuis.

Men komt vanuit Limburg, Groningen of Katwijk. Ook internationaal, zoals de mensen uit Indonesie die hun koffie met me deelden.

Soms de patienten zelf die een poliklinische behandeling volgen. Verhalen over ”gewone” of experimentele behandelingen. En de impact van de ziekte die het heeft op een ieders leven. Niets is gewoon.

De gesprekken gaan heel erg diep. Van verdriet en menselijk leed tot opluchting wanneer een operatie achter de rug is en de patient er beter uit ziet.

Van ervaringen bij andere ziekenhuizen en de routes waardoor mensen hier terecht komen.

Alles is over die tafel gegaan. Stevige poten moet hij hebben.

Het gasthuis

Als familie van een patient van het Anthoni van Leeuwenhoek ziekenhuis kun je hier terecht. Vijf en zeventig vrijwilligers slaan om de beurt klaar om de gasten op te vangen en te ondersteunen. Koffie zetten, naar verhalen luisteren, de was doen.

Deze keer was het mijn beurt, twee overnachtingen, nu mijn dochter een operatie moest ondergaan. Ook voor mij, rolstoelgebonden, was er een goede kamer.

Heel belangrijk bleek de kwaliteit van de bedden. Na haar operatie is mijn dochter mee gegaan vanuit het ziekenhuis naar het Gasthuis en kon op mijn kamer prima slapen en heel relaxed wakker worden. Opgelucht gezang klonk uit de badkamer.

Ook wij schoven vanochtend samen aan, aan die tafel die al vele verhalen gehoord had. De koffie werd door een vrijwilligster gezet. Begrip voor elkaar. Verbazing voor wat mogelijk is in het ziekenhuis. Voor de respectvolle manier waarop je behandeld word. De keuzes die je zelf, in overleg, kunt maken.

Zelfverzekerde, mondige patienten en familieleden die mee kunnen denken over de behandeling, die mee bepalen wat zij willen met de situatie waarin ze terecht zijn gekomen.

Alles kwam ter sprake over deze tafel met zijn sterke poten.

Een belangrijke tafel voor veel mensen. Samengebracht door die K… ziekte.