Niet wegkijken!

Theo Schutte 20 mrt 2018

Een meisje zit verscholen achter haar laptop. Ik groet haar met hallo, terwijl de trein in beweging komt. Zij kijkt verbaast omhoog. Ze giechelt en groet mij hallo terug. Zij keert terug naar haar werk. Ik had haar aandacht. Ik had een gesprek kunnen aanknopen. Ik had het niet gedaan.

De rivaliteit tussen haar laptop en haar telefoon loopt op. Haar telefoon wint haar aandacht. Ze grist haar telefoon van het tafeltje. Ze kijkt op en even ben ik bang dat zij mij ziet observeren. Haar laptop vecht gedreven terug. Het lukt de laptop om haar aandacht terug te winnen. Ze smijt haar telefoon terug op het raamtafeltje. Nee, ze zal het ding niet wegstoppen. De strijd houdt aan.

De rivaliteit tussen haar laptop en haar telefoon loopt op. Ze grist haar telefoon van het tafeltje. Ik vang een glimp op van een foto van een jongen in carnavalskleding. Enthousiast toont ze de foto aan een meisje aan de overkant van het gangpad. Het meisje is bereid even haar muziek stop te zetten, maar na een kort antwoord stopt ze haar oordopje weer terug. Haar vriendin heeft geen interesse in een gesprek.

Teleurgesteld keert mijn overbuurmeisje weer terug naar haar laptop. In korte intervallen tikt zij de woorden weg. Elke tik van de toets doet mijn kans op gesprek krimpen. Elke tik van de toets doet mijn gevoel, om gewoon maar iets te vragen, groeien.

De rivaliteit tussen haar laptop en haar telefoon loopt op. Zij grist haar telefoon van het tafeltje. Nu is het mijn kans! Nu ga ik gewoon iets vragen. Maakt niet uit wat! Zolang het maar een vraag is. Hoe doe ik dat?! Dan komt die opening. Zij kijkt op van haar telefoon en kijkt mij aan. Ik heb oogcontact bereikt. Met al mijn kracht weersta ik de verleiding om niet weg te kijken. Doe het niet! Houd dat oogcontact lang genoeg vast! Dit is het raampje die ik nodig heb, verspil het niet!

“Vind je het niet vervelend? Zo’n telefoon die je de hele tijd van je werk afleidt?”, open ik brutaal het gesprek. Het werkt en ze gaat op in ons gesprek! Ik win het van haar telefoon en haar laptop.

Dus zo, kan ik makkelijker met vreemdelingen een praatje aanknopen. Wat ik ook doe, ik mag niet wegkijken. Blijf kijken. Zoek het oogcontact. Niet wegkijken!