Midden in de nacht windowshoppen

Anouk van der Velden 11 mrt 2018

Dit is letterlijk de woordenboek-betekenis. Iets wat mij een aantal jaar geleden totaal nog niet bezighield. Vanuit huis leer je dat afval op de grond gooien slecht is, maar de waaromvraag heb ik nooit gesteld. Als je jong bent heb je nog niet het besef wat het met de natuur doet. Een keertje een stukje kauwgom uitspugen op straat leek stoer te staan, maar was ik me er ook van bewust dat ik na twintig jaar nog steeds dat stukje kauwgom tegen zou kunnen komen?

Zoals ik vroeger als een onwetend meisje rondliep door de stad, loop ik nu met een hele andere gedachte de stad door. Zo liep ik laatst na een avondje gezellig een drankje drinken met vriendinnen, vanuit de stad naar huis. Onderweg bleef ik stilstaan bij een etalage, zij sprak mij erg aan en de spullen waren precies mijn smaak. Na enkele minuten bedacht ik me dat ik midden in de nacht stond te ‘ window-shoppen’. Was de alcohol echt zo erg naar mijn hoofd gestegen?

Het lag dit keer niet aan de alcohol of aan de spullen in de etalage. De etalage was mij nooit opgevallen als het licht niet aanstond. Dit is het perfecte voorbeeld van onnodig energieverbruik want waarschijnlijk ben ik de enige die de etalage bekeken heeft die nacht. Wat mij opvalt is dat de verlichting in etalages altijd, elke nacht, aanstaan. En waarvoor? Voor zo iemand als ik? Iemand die midden in de nacht naar de etalages kijkt….