Mag ik dat zeggen?

Renzo Verwer 5 mrt 2018

"Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people."

Ik moest hieraan denken toen er weer eens hevige ophef was, ditmaal omtrent FVD-politicus Yernaz Ramautarsing.  In een whatsapp-groep ‘polarisende politici‘ had hij scherpe uitspraken gedaan over onder meer IQ, homo’s, Trump en wapens.

Opvallend aan dat Volkskrant-stuk vond ik de passage die inging op de motieven van de uit-de-school-klappers:

”Ik begon radicale uitspraken over vluchtelingen of ras normaal te vinden. Dat was het moment dat ik dacht: ik moet iets doen.’ Dat betekende: screenshots maken van gesprekken.’

Juist. Als je niet kunt debatteren, ga je verraden. Of, mensen, ook al zonder debattechniek, gaan zich racistisch uiten:

Al snel volgen een paar bijtende commentaren met een racistische ondertoon. ‘Ik vond het vooral grappig dat Yernaz, op commando van Thierry, zijn blanke meester, het podium opkwam en bedreigend overkwam en begon te schreeuwen.’

‘Yernaz benadeelt hier vooral zichzelf’, en ‘ik wil best Yernaz deporteren in naam van raciaal zelfbehoud hoor’.

Het Volkskrant- en Telegraaf-artikel over de befaamde whatsapp-groep en alle ophef beziend, kan er dus niet inhoudelijk gediscussieerd worden over lastige onderwerpen. Zoals ik in Vrijheid van meningsuiting voor beginners (Uitgeverij van Brug, 2015) al zei: “Het belangrijkste in het debat alhier is de vraag ‘mag dat wel gezegd worden?’ in plaats van: “Heeft iemand een punt?”

Alles war ik las in het Volkskrant-artikel had ik al eens eerder gezien op zijn Facebook- en Twitter-account of uit zijn mond gehoord. Nederland verliest zo een kleurrijk politicus – Ramautarsing heeft zich inmiddels teruggetrokken –  en krijgt er weer een saaie politicus ervoor in de plaats. Het FVD zal meer op de kartelpartijen met hun veilige meninkjes gaan lijken – is dat het FVD wil??

Dan kunnen de media vervolgens gaan zeiken dat politici zo braaf en standaard zijn.

De onderwerpen die Ramautarsing aansnijdt, zullen blijven. Dat vergeten de mensen die hem de grond in trapten en trappen. Vrije meningen kun je niet onderdrukken, schreef Spinoza al in de 17e eeuw. De discussies over IQ zullen terugkomen; opgelucht ademhalen dat dit taboes zijn (nietwaar Ollongren?) heeft geen zin.

Ik kan nog melden dat Ramautarsing een paar jaar terug op zijn Facebook-pagina schreef: "Laten wij zwarten wat aan dat gemiddeld lage IQ doen! Ons inzetten, onderwijs volgen en niet de slachtofferrol kiezen".

De honden, zoals Femke Halsema, de journalisten, de opiniemakers, roken bloed. En dus moest er gebeten worden. Inhoud is taboe.

"Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people".