Laat groen, blauw en leven in leven!

Renske Beukers 20 mrt 2018

In de naam van al wat er groeit en bloeit, van de bomen tot de oceanen en alle levende creaties op deze planeet.

Lopen in de natuur, gezang van vogels, zwemmen in de koude golven, oneindige uitzichten na een hike en ook de liefde die een dier overbrengt. Het geeft mij een onbeschrijfelijk gevoel van geluk.

Een wereldreis van anderhalf jaar heeft mijn ogen geopend. Het heeft mij wakker geschud en het heeft mij meer van de natuur laten houden dan ooit tevoren. Ik wil niets liever dan dit gevoel van geluk en deze liefde voor de natuur doorgeven aan andere mensen. Samen kunnen we er voor zorgen dat de natuur waar wij zo van kunnen genieten ook nog beschikbaar is de komende jaren. Want hoe ver weg het ook klinkt, hoe vervelend het ook is om te horen en hoe ongelofelijk het ook lijkt, de aarde heeft het zwaar te verduren en lijdt pijn. Het benauwt me en maakt me verdrietig wanneer ik hoor dat er wéér een diersoort op uitsterven staat. Dat er wéér een gedeelte van het zee-ijs rond de Noordpool is verdwenen waardoor niet alleen half Nederland onderloopt, maar ook gedeelten van Amerika, China, Vietnam en Egypte. Elke seconde weer verdwijnt er een voetbalveld aan bos, élke seconde.

De klimaatsverandering en vervuiling zorgen ervoor dat de prachtig gekleurde koraalriffen met zijn vis, die onmisbaar zijn voor het leven in de zee, bedreigt worden en verdwijnen. Zeeschildpadden en dolfijnen raken verstikt in een gedumpt stuk plastic die wij zonder omkijken achter ons neergooien. En ook worden dieren nog steeds op een gruwelijke manier geslacht, voor een stukje vlees…

De problemen waar de wereld mee zit zijn erg complex en daar is niet snel één oplossing voor te vinden. Wél kunnen we ons bewust worden van deze misstanden op de aardbol en onze mentaliteit veranderen. Laten we stoppen met ons te gedragen als een bloedzuiger in een consumptie maatschappij op deze planeet. De mens vind zichzelf tegenwoordig erg belangrijk, maar… de aarde is niet van ons. Wij zijn van de aarde en delen haar met alle andere levensvormen. We kunnen daarbij allemaal een verschil maken. Ja…jij ook! Ook ik zal, koste wat het kost blijven vechten.

In de naam van al wat er groeit en bloeit, van de bomen tot de oceanen en alle levende creaties op deze planeet.