Hondenrassen
En ja hoor, de zoveelste keer dat mensen hun hondje optillen of niet weten hoe snel ze zich uit de voeten moet maken als ze mij aan zien komen lopen. En dan gaat het (hopelijk) niet over mij, maar over mijn trouwe viervoeter. Als ik mensen vertel dat ik, als zeventienjarige, het trotse baasje ben van een Mechelse herder, kijken ze me verschrikt aan. ‘Maar dat zijn toch die gevaarlijke honden’. Zucht…
Een paar weken geleden was het onderwerp ‘risicohonden’ veel in het nieuws. Je hoort van alle kanten negatieve geluiden over zogenaamde risicohonden. Ik vond het wel eens tijd om de andere kant van het verhaal te delen.
Vorig jaar kwam de Tweede Kamer met het wetvoorstel om mensen met gevaarlijke honden te verplichten een opvoedcursus te gaan volgen. En begrijp me niet verkeerd, ik vind het alleen maar goed dat mensen zo met hun hond aan de slag móeten gaan, maar dat dit alleen zou gelden voor zogenaamde ‘hoge risicohonden’ frustreert me. De lijst met hoge risicohonden is gebaseerd op het aantal bijtincidenten met ernstige gevolgen. Het klopt inderdaad dat als je gebeten wordt door een pitbull, je daar meer van merkt dan van een Maltezertje. Dit zegt echter niks over het zogenaamde agressieve karakter van de hond, wel iets over de kracht van de kaken.
Ik vind het belangrijk dat men gaat inzien dat het probleem niet aan het ras van honden ligt, maar aan de opvoeding.
Nu is het vaak zo dat stoere hondenrassen in verkeerde handen vallen en voor verkeerde doeleindes worden ingezet. Deze mensen boeit het niet dat hun hond geen manieren heeft. Zolang het beest maar schrik inboezemt bij de omgeving, is het goed. Bij gebrek opvoeding heb je grote kans dat het mis gaat: de hond bijt of gedraagt zich niet op straat. Dit is echter onafhankelijk van het ras! Ook de kleine onopgevoede schoothondjes zie ik regelmatig happen naar de enkels of blaffen naar omstanders, maar omdat deze er schattig uitzien, klaagt niemand over hen.
Ik sta helemaal achter het idee van een verplichte opvoedcursus maar voer dit dan in voor alle honden. Groot, klein, stevig of iel. Op die manier worden de meeste ongelukken voorkomen en neemt hopelijk de angst voor bepaalde rassen af. Ik dacht immers dat discriminatie verboden was in Nederland, waarom dan wel meegaan met de vooroordelen over het uiterlijk van honden?