Het schoolsysteemprobleem

Melvin Wevers 15 mrt 2018

Bij het meest simpele onderhoud van de auto gaat men al naar de garage. Gezond koken is voor de meeste studenten een vreemd begrip. De jongeren van tegenwoordig komen bij politiek niet verder dan de wetenschap dat er linkse en rechtse partijen zijn. Kortom: jongeren zijn steeds minder in staat de basisvaardigheden uit te voeren. Hoe komt dit? Duidt dit op fouten in ons leersysteem?

De jeugd is volle dagen met school bezig, maar als je met de gemiddelde leerling een weekje meeloopt kom je er achter dat meer dan de helft van de tijd op school wordt verspild. Lessen waarin je enkel huiswerk moet maken, waarin films worden gekeken of waarin er na vijftien minuten uitleg enkel nog maar wordt gekletst, komen vaker voor dan nuttige lessen. Maar de efficiëntie van de lesuren is niet het enige probleem.

Een ander groot probleem is, naar mijn mening, de lage invloed die leerlingen hebben op hun eigen leerstof. Halverwege de middelbare school krijg je de keuze om uit een aantal keuzepakketten te kiezen, maar dit is veel te weinig. Ik persoonlijk zou op dit moment in mijn leven graag meer willen leren over diepgaande internationale conflicten, het overheidsorgaan van Nederland en de rol die de regionale overheid speelt. Daarnaast zou ik mijn Engelse vocabulaire uit willen breiden. Met de komst van het internet wordt verwacht dat men dit zelf in zijn/haar vrije tijd kan uitzoeken, maar waarom niet op school? Is school niet juist de plek voor dit soort informatie?

Het hele leersysteem zou moeten worden omgegooid. Het is simpelweg niet meer van deze tijd. Het systeem gaat veel te diep in op sommige onderwerpen en laat vervolgens andere onderwerpen compleet links liggen. Zo leert men wel dat Nero de 5e Romeinse keizer was, maar zaken als het kopen van je eerste huis worden niet besproken. De jeugd moet daardoor maar het geluk hebben om op te groeien in een leerzaam huishouden waar deze basisvaardigheden hen worden aangeleerd. Dit leidt vervolgens weer tot een hele generatie met minimale zelfstandigheid. Wanneer je volwassen wordt moet je namelijk beschikken over bepaalde informatie en vaardigheden, zoals enige financiële kennis, die dan van je verwacht worden. Zonder dit gaat een groot aantal jongeren het nog lastig krijgen in de toekomst.