Het referendum is voor luie mensen

Dirk Groot 6 mrt 2018

We hadden een referendum. Mochten we voor of tegen iets zijn. Konden we naar een stembureau om een vakje in te vullen over iets wat we eigenlijk niet goed snapten. En dan ging de regering lang vergaderen over de uitslag om die vervolgens naast zich neer te leggen.

Hebben ze afgeschaft. En daar mogen we niet over stemmen. Er wordt geroepen dat de democratie is vermoord. Maar wie oplet ziet dat die harder dan ooit bloeit dankzij de strijd voor uitbreiding van statiegeld.

Statiegeld is bij uitstek geschikt als onderwerp voor een referendum. De mensen die daar voor strijden bedachten echter iets anders: de statiegeldalliantie. Overheden, bedrijven, belangenorganisaties en allerhande andere clubjes mogen zich hierbij aansluiten. Binnen vier maanden deden meer dan 400 partijen dit, waaronder ruim 200 Nederlandse gemeenten die 11 miljoen Nederlanders vertegenwoordigen. En het groeit nog steeds. Als kool.

Lang niet al die gemeenten sloten zich spontaan aan. Het ging meestal via moties en bijbehorende discussies. En de politieke partijen die de moties indienden deden dat vaak pas na aansporing door burgers. U weet wel, van die mensen die buiten komen en weten hoeveel blikjes en flesjes overal liggen. Die geen dikke onderzoeksrapporten nodig hebben. Die weten dat de rapporten die er zijn niet representatief zijn en werden ingekleurd door de verpakkende industrie. Die mensen hebben gemaild, gebeld, gelobbyd, moties voorgekookt en zelfs ingesproken bij raadsvergaderingen. Ze hebben er werk van gemaakt.

15 Maart wordt er in de tweede kamer gedebatteerd over statiegeld. Ik ben benieuwd of men daarbij dan wél luistert naar de stem van het volk en niet de oren laat hangen naar het geld en de lobby van de industrie. Zo ja, dan zijn de alle gemeenteraadsleden alvast gewaarschuwd. Er zullen allerlei allianties worden opgezet en ze zullen worden bestookt met verzoeken om moties tot aansluiting in te dienen.

De stem van het volk zal niet meer die zijn van klagers die schreeuwen en lui afwachten tot ze een kruisje mogen zetten, maar zal die worden van de mensen die gewoon in actie komen voor wat ze belangrijk vinden.

Het referendum is dood, leve de allianties!