#girlboss

Larissa Evora 8 mrt 2018

Er zijn weleens dingen waar ik dagelijks bij stil-sta en waar ik mij zorgen om maak. Een van die dingen is mijn toekomst. Alhoewel ik in mijn tweede jaar Communicatie zit aan de Hogeschool Rotterdam en het naar mijn zeggen prima gaat, heb ik toch die onderliggende angst. Wat als ik later niet op de plek kom waar ik wil belanden? Aan mijn motivatie en vastberadenheid zal het zeker niet liggen. Als ik iets wil, ga ik ervoor.

Het is de ongelijke verdeling in de markt die mij tegenhoudt. Waar zal mijn positie liggen en wat voor tegenslagen zullen mij te wachten staan? Ik weet zeker dat ik later een leidinggevende functie wil bekleden binnen mijn vakgebied. Tijdens de uitreiking van mijn havodiploma omschreef mijn docent mij als een geboren leider. Sindsdien ben ik er ook echt in gaan geloven en heb ik gemerkt dat die leidinggevende taak, mij erg goed ligt.

Maar als ik kijk naar het huidige bedrijfsleven, zie ik nog weinig van die powervrouwen aan de top. En al helemaal niet met een migrantenachtergrond. Daar sta ik dan, 2-0 achter.  Aan de vindbaarheid van de vrouwen kan het niet liggen. Er is een speciale database opgesteld waar de topvrouwen zich van hun beste kant kunnen laten zien. Maar ondanks alle tools, komen we maar niet door dat glazen plafond.

Mirjam de Blécourt, arbeidsrechtadvocaat en sectorhoofd arbeidsrecht bij Baker & McKenzie, pleit voor een vrouwenquotum in het bedrijfsleven. Het streefcijfer van 30 procent dat Jet Bussemaker had opgesteld, loopt langzaam op. Op 7 procent zitten we. Daarom moet er een quotum komen, want anders schiet het echt niet op.

De minimale representatie van vrouwen aan de top in het bedrijfsleven geven huidige en opkomende generaties het gevoel dat er geen kans is om aan de top te komen, als vrouw. Dit kan ervoor zorgen dat dat jonge dames een andere weg kiezen en hun daadwerkelijke droom niet nastreven. In de huidige mediacultuur zien we vooral dat de kracht van de vrouw ligt in haar uiterlijk en seksualiteit, maar haar capaciteit als leider wordt over het hoofd gezien. En op het moment dat we dat blijven zien, gaan we het blijven geloven.

We hebben dus nog een lange weg te gaan, op het gebied van gelijkheid. Maar we komen er wel, vrouwen. Dit zal niet zonder slag of stoot gaan, maar we komen er!