Flexwerker

Kees de Kok 14 mrt 2018

Als 50+ bent, ben je te oud om nog ergens aangenomen te worden. Officieel is er geen discriminatie op leeftijd, maar men wil graag iemand ‘waar men langer plezier’ van heeft. Net of je met je 60ste al met één been in het graf staat. Van armoede word je dan maar flexwerker.

Als alles goed gaat is flexwerker een droombaan. Maar als het minder goed gaat is het kommer en kwel. Ik werkte met een Macbook van Apple, want zo kun je aan anderen laten zien dat je het helemaal gemaakt hebt. Helaas is die Macbook door een onoplettendheid plotseling van eigenaar veranderd. Zoiets gebeurt dan net in een tijd dat het wat minder gaat met je. Gelukkig was ik in bezit van een vrij recente backup van mijn werk en nog een oude desktop in mijn thuiskantoor, maar moest toch wat avonden werken om verloren werk in te halen.

Maar zonder laptop kan ik niet. In de computerwinkel begon de verkoper al te likkebaarden toen ik bij de Apple stand stond. Niet verwonderlijk natuurlijk met die prijzen. Een Apple verkopen kan je hele dag goed maken. Maar hoe graag ik ook wilde, niks wat nog betaalbaar was voor mij. Moedeloos liep ik maar weg en ging elders in de winkel kijken. Op een gegeven moment viel mijn oog op een Chromebook, die kende ik niet. Wat ik er van snapte was dat je werkt in de cloud en dat er geen bestanden verloren waren als je computer gestolen wordt. Als hij gestolen wordt kan de dief er geen bestanden inzien, zelfs niet inloggen, dat leek me wel mooi. Je koopt een nieuwe voor 300 Euro, als hij gestolen wordt en je gaat weer verder waar je gebleven was, want je bestanden staan online. Nou, dat was net iets voor mij, dacht ik, want dit overkomt me geen tweede keer meer. Mijn keuze was op een 13 inch Asus gevallen.

Zo komt het dat ik nu zit te flexwerken met een Chromebook in plaats van een laptop. En mijn mobieltje of bedrijfswifi zorgt ervoor dat ik in de cloud ben. En heb ik even geen verbinding, dat is er niets aan de hand, synchroniseren doet hij zodra er weer verbinding is. Ik ben weer een happy flexwerker.