Flexibel denken werkt

Suzanne Hendriks 14 mrt 2018

Hallo! Ik ben Suzanne en ik zal het maar bekennen: ik ben gek op mijn (kantoor)baan. Ik werk aan een nobel doel in een prachtig gebouw dat vroeger het thuis was van monniken, edelen en zelfs een koning. Persoonlijk vind ik het heerlijk om te (ver)dwalen langs alle wenteltrappen, torenkamertjes en sluiproutes op zoek naar mijn 300 collega’s die hier ook ergens hun werkplek hebben. Maar niet iedereen is zo ondernemend. Zo kan het dat collega’s die hier beiden al 20 jaar werken, elkaar niet kennen van gezicht. Toen sommige afdelingen tot slot overbevolkt raakten, dreigde ons prachtige gebouw plaatselijk uit zijn voegen te barsten. De directie besloot toen dat wij, kantoormedewerkers in een monumentaal pand, toe waren aan een minder monumentale werkwijze. En daar kwam het toverwoord ‘flexwerken’ om de hoek kijken!

In stapjes werden we mobieler gemaakt. Zo moesten we eerst af van onze papieren dossiers; op naar volledige digitalisering! Met laptops en mobieltjes voor iedereen! Inclusief online medewerkersprofielen. Toen kwam de ‘clean desk’ actie. Je mag niet langer je territorium afbakenen met de broodkruimels van je lunch. Iedereen moet overal kunnen zitten.
Al die stappen maken het mogelijk dat je zelf kan kiezen of je in het torenkamertje van afdeling C wilt zitten of zelfs thuis aan de eettafel, gewapend met je laptop en dienstmobiel.

Hoe denk je dat dit concept uitpakte? Niet dus. Het bleef zo onuitgepakt dat het cadeaupapier amper is aangeraakt. Voor flexwerken heb je niet alleen flexibele middelen nodig, maar ook een flexibele denkwijze.

Er valt weinig uit werkplekken te kiezen als iedereen zijn vertrouwde plekje bezet houdt. En extern werken stond nog synoniem voor: “die zit stiekem in de zandbak met zijn kinderen” en “dan doe je zeker meteen het huishouden tussendoor”. Jammer!

Ik heb besloten het taboe te doorbreken. Sinds een tijdje werk ik een dag in de week thuis. Op die dag verruil ik drie uur reistijd en ons prachtige gebouw voor mijn badjas, de woonkamer en mijn favoriete muziek. En productief dat ik daarvan word! Contact en overleg vanaf afstand lijkt juist efficiënter dan op kantoor, want nu bel/mail je elkaar over de echt belangrijke dingen zonder poespas. En ik kan me geweldig concentreren zonder een penklikkende, zuchtende collega tegenover me.

Regelmatig flexwerken maakt het leven beter, daar ben ik van overtuigd. Ik gun iedereen daarvoor de mogelijkheid en middelen, maar vooral, de bijpassende flexibele denkwijze!