Een gestolen fiets kopen

Carly Hubregtse 6 mrt 2018

Op een zonnige zondagochtend liep ik gelukzalig door de Haarlemmerstraat. Ik zag een guitige junk slalommend fietsen op een mooie damesfiets en wist gelijk: die is te koop. De blik die we vervolgens uitwisselden zei genoeg. Terwijl ik doorliep en hij omkeerde, zei ik geroutineerd: “ik moet even pinnen bij de appie, fiets jij maar door.” Over de prijs hadden we niet eens onderhandeld, dus toen ik de appie uitkwam gaf ik hem 10 euro en dit beantwoorde hij met een glimlach. Opnieuw genietend van deze ochtend, ditmaal fietsend, mijmerde ik over mijn fiets, een likje verf kon hij wel gebruiken. Niet in de laatste plaats omdat hij een tie dye print had, nogal opvallend mocht je op zoek gaan naar je gestolen fiets. Tot mijn vreugde zag ik dat zelfs het slot dat de junk waarschijnlijk in een tel had ontmanteld, nog in originele staat om het stuur bungelde. Dat was precies het soort slot waar ik mijn racefiets mee had vastgemaakt, die een paar maanden daarvoor was gestolen.

Opeens had ik een openbaring: ik had het sleuteltje van het slot van de racefiets nog, die kon ik ook voor dit slot gebruiken! Blij parkeerde ik de fiets met het bijgeleverde slot. Eenmaal thuis kreeg ik de tweede openbaring: de sleutel die ik had paste natuurlijk niet op dit slot! Blijkbaar kon een mens dat een week ervoor nog uren heeft gespendeerd aan het in elkaar zetten van een Ikea kast, om er vervolgens achter te komen dat deze te hoog was, opnieuw een blonde actie begaan. Om de proef op de som te nemen rende ik naar buiten om er uiteraard achter te komen dat het sleuteltje niet paste. Ik overdacht eventuele oplossingen: de junk opzoeken van wie ik de fiets had gekocht (wellicht dat hij tegen een kleine vergoeding het slot opnieuw kon ‘ontmantelen’), naar de politie gaan of rondvragen of iemand een ijzerschaar had. Ik besloot naar huis te gaan en de zaak nog even te overdenken, voor ik weer een overhaaste blonde beslissing zou maken.

Uiteindelijk vroeg ik de verkoper in de fietsenwinkel om de hoek of hij het slot kon open slijpen. Daarnaast was ik zo snugger om een nieuw slot te kopen, zodat ik de fiets gelijk vast kon maken met een slot waar ik de sleutels wel gewoon van had.