De Wilde Stad

Frederiek van Rhijn 4 mrt 2018

Wauw! Wat een beauty van een film!!!

Ik had vorig jaar, tijdens het Wildlife Film Festival in de Rotterdamse bioscoop Cinerama, al de Beta-versie gezien, maar dat was zonder die mooie muziek en zonder één van de meest flitsende quotes van Johan Cruijff aan het begin van de film: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”: ijzersterk gevonden, want zo is het wèl als het gaat over onze stedelijke natuur.

In de hoofdrol een heel bijzondere kat, die ervan houdt om Amsterdam op zijn eigen houtje te verkennen. Zo zie je hem in een lift, koppie net boven het raam uitstekend en voor de rest van de tijd op jacht naar een Happy Meal in de vorm van een argeloos stadsvogeltje wat even niet oplet.

Deze kat, Abatutu *), speelt de sterren van de hemel! En terecht dat hij in de aftiteling wordt genoemd.

Ik vergelijk hem met één van de beste acteurs ooit, te weten Peter Sellers, want deze filmkat “underacts” óók zo goed, dat hij Peter Sellers – ik durf het haast niet te schrijven – de loef afsteekt en alleen daarom al een Gouden Oscar verdient. Op zijn minst!

Zo zien we onze held, precies weet ik niet meer waar, maar ik dacht op de markt, héél even starend naar…. en dan komt die ene ultieme, onovertroffen, daar-is-goed-over-nagedacht-shot, die alleen al – vind ik – een gang naar deze film rechtvaardigt, want we zien onze super-held èn filmster starend naar….

Hahaha, en dát ga ik dus mooi niet verklappen!

In Amerika heet zo’n “verklappende zin” een “spoiler”, oftewel een “bederver”, en daar doe ik dus niet aan mee. Nu niet en nooit niet.

Soms wordt het wel eens opgelost met het inlassen van een waarschuwingszin, zo van: “Als u de film nog wilt/moet gaan zien, dan nu niet verder lezen, want er gaat iets verklapt worden….”.

Nee hoor, Lantaren/Venster én filmmakers, jullie hoeven niet bang te zijn dat ik jullie geniale vondsten op voorhand hier ga verklappen. Zou trouwens ook niet leuk zijn voor de échte film- en natuur-freaks, toch?

Eindconclusie:

Ik geef deze professionele film, die over het witte doek dendert als een Intercity: *****, omdat er geen zes te vergeven zijn!

*) Abatutu is eigenlijk geen kattennaam.  Klopt! Dat weet iedereen. Maar dat maakt bij een kat niet uit, want geen één kat luistert naar zijn naam.

Dit was mijn spreekbeurt.

Zijn er verder nog vragen?