Beste meneer Timmermans

Henk Konijn 4 mrt 2018

Een aantal weken geleden vermeldden u dat Nederland meer moest gaan betalen aan de EU en dat de heer Rutte dit duidelijk aan het volk moest uitleggen. Dit zorgde bij mij tot verontrusting en enige woede. Als men het namelijk per inwoner gaat berekenen staat Nederland met 411,28 euro per inwoner stijf aan kop. Frankrijk en Duitsland betalen veel minder en zitten per inwoner allebei tussen de 280 en de 290 euro.

U vertelde toen dat er grote veranderingen opkomst waren en dat de EU veel voordelen oplevert. Natuurlijk heeft u gelijk dat het open grenzen, vrije handel en financiële hulp in geval van nood oplevert. Dit laatste geld helaas alleen voor onze zuidelijke landen, omdat die het niet zo nauw nemen met de EU. U vertelde ook dat Frankrijk hun landbouwbeleid ging herzien, aangezien dit veel geld kost, ook voor de EU in verband met de subsidie’s. Kort nadat u uw nieuws naar buiten bracht kwam Macron met het nieuws dat daar niet aan gesleuteld gaat worden. Ik snap ook uitstekend dat een gat van 12 miljard moet worden opgevangen.

Maar als ik als simpele werknemer elke maand een overzichtje maak met mijn inkomsten en uitgaven, probeer ik zoveel mogelijk over te houden. Als de inkomsten minder worden probeer ik de uitgaven ook te minderen. In de EU zitten een hoop slimme mensen, en u probeert mij te vertellen dat niemand van die slimme koppen het voor elkaar krijgt om te bezuinigen en de begroting rond te krijgen? In dat geval begin ik nog harder te twijfelen aan het bestaansrecht van Europa. Als men een crisis als dit alleen maar op kan lossen door de hand op te houden bij de lidstaten, is het al het geld en de moeite misschien niet eens waard. Dan is het misschien beter dat ieder land weer zijn eigen weg gaat.

Maar omdat we graag positief blijven en niet al het werk van de afgelopen jaar in een keer de prullenbak willen schuiven kom ik met het volgende voorstel. Aangezien het volgens u onmogelijk is om niet meer te gaan betalen moeten wij maar meer terugkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld door onze vissers te subsidiëren, als ze hun dure investeringen in hun vloot weer moeten omgooien. Of de kippenboeren die duizenden kippen hebben moeten afslachten door een klein beetje fipronil.  Tenslotte zijn dit de mensen die ervoor zorgen dat u en uw gezin te eten heeft ’ s avonds.