Waarom Apple je iPhone slomer maakt

Gijs van der Heide 8 feb 2018

Je kent het wel… net je iPhone geüpdatet, laadt die app niet meer. En swipe je naar de volgende pagina, dan loopt je telefoon gewoon vast. Zouden die “conspiracy-denkers” toch gelijk hebben? Probeert Apple je telefoon echt slomer te maken en zo te zorgen dat je een nieuwe koopt?

Apple is onlangs aangeklaagd voor het verslechteren van telefoonprestaties en ook werd er onderzoek gedaan door Frankrijk en de Verenigde Staten. Maar nu is er duidelijkheid. In een interview met ABC News vertelde de CEO van Apple, Tim Cook, dat Apple inderdaad de prestaties van iPhones met slechte accu’s inperkt. Volgens hem was dat nodig om technische mankementen te voorkomen. “We gaan mensen vertellen dat we de prestaties van hun apparaten tot een bepaald punt inperken, om te voorkomen dat hun telefoons onverwacht opnieuw opstarten. Als mensen dat niet willen, kunnen ze die functie uitschakelen.” Hoewel dit nu dus kan, raadt Tim Cook het toch af om de vertragingsfunctie uit te schakelen. Verder zegt hij dat Apple’s acties alleen in dienst waren van de gebruiker en dat ze “dat misschien al eerder duidelijk hadden moeten maken”. Naast de mogelijkheid tot uitschakeling van de vertragingsfunctie, komt er in de update ook de optie om de status van de accu te controleren.

Volgens Apple was het doel dus niet om gebruikers een nieuwe telefoon te laten kopen, maar om mankementen te voorkomen. De vraag blijft natuurlijk of dit waar is. Mede doordat er vooraf geen melding is gegeven twijfel ik toch of dit niet gewoon een slap excuus is. En al is het waar, dan blijf ik het toch een hele slechte beslissing vinden. Iets ingrijpends zoals het verslechteren van prestaties zonder melding vooraf of de optie om dit uit te zetten is heel raar.

Dit betekent niet dat bij mij meteen alle Apple-producten het huis uit gaan. Alle bedrijven maken wel eens een slechte beslissing. En al was deze behoorlijk “sneaky”, denk ik dat de optie om de vertragingsfunctie uit te schakelen het probleem goed oplost.