Tandenpoetscontrole

Cécile van Velden 8 feb 2018

Jonger dan 18 jaar? Geen alcohol. Eindelijk 18? Nog steeds geen sterke drank, dan moet je 21 zijn. Roken? “Legitimatie alstublieft?” Zelfs een e-sigaret zonder nicotine gaat sinds juli 2017 niet meer over de toonbank als je onder de 18 bent. Is ook logisch, roken en drinken is zeer schadelijk voor kinderen, voor volwassenen ook maar alla. Als het aan kinderartsen ligt behoren energiedrankjes straks ook tot deze verboden lijst.

Ja ja, pepdrankjes zijn slecht voor kinderen. Hartritmestoornissen, slaapproblemen, angststoornissen en overgewicht zijn klachten die door artsen gekoppeld worden aan het drinken van teveel energiedrank. Er zitten stoffen in die slecht zijn voor het lichaam, maar de precieze effecten van deze stoffen op het lichaam zijn nog niet bekend.

Voor alle voedingsmiddelen geldt dat je ze met mate moet consumeren, zeker als het gaat om ongezond eten en drinken. Dit geldt dus ook voor energiedrank. Kinderen moeten gaan inzien wat de gevolgen van energiedrank precies zijn, daarom moet hier goede voorlichting over komen, bijvoorbeeld op school en sportclubs.

Ik denk niet dat er bij een verbod veel minder kinderen klachten zullen krijgen door de energiedrankjes. Veel jongeren vinden het namelijk stoer om een verbod te verbreken ook in verband met groepsdruk. Als ze het voor het eerst drinken terwijl dat niet mag is de kans groter dat ze energiedrank gelijk in grote mate gaan consumeren waardoor ze in het ziekenhuis kunnen belanden. Ook als kinderen eindelijk 18 zijn geworden zullen ze helemaal losgaan met energiedrank terwijl er dan nog steeds erge gevolgen kunnen zijn. De kinderen die af en toe een energiedrankje nuttigen zullen waarschijnlijk stoppen met het drinken van de drankjes als er een verbod komt, maar dat zijn niet de kinderen die met klachten in het ziekenhuis belanden.

De stoffen in pepdrankjes zijn niet goed voor het lichaam, dat is een feit. Maar op het moment dat energiedrankjes verboden worden stel je ze eigenlijk gelijk met alcohol, roken en softdrugs. Energiedrankjes zijn slecht, maar het past echt niet binnen dit verboden lijstje. Kinderen moet inzien wat de gevolgen zijn, maar gaat verbieden niet te ver? Als het zo doorgaat is over een paar jaar frisdrank en snoep verboden, zijn fastfoodketens niet meer te vinden in Nederland en bestaan onze maaltijden uit een salade met twee glazen water. Na het nuttigen van deze maaltijd komt de buurtpolitie langs voor de dagelijkse tandenpoetscontrole, is dat wat we willen?