Support de sporters!

Job Versantvoort 26 feb 2018

Op de tv en de radio hoor je het constant afgelopen weken. Nederland heeft weer goud, Nederland doet het goed op de olympische spelen, Nederland dit, Nederland dat. Het komt werkelijk mijn oren uit.

Wat houdt het eigenlijk in wanneer Oranje een medaille heeft gewonnen?

Hiermee wordt bedoeld dat sporters meedoen aan een sport, in dit geval op de Olympische spelen, en dat er een sporter een medaille heeft gehaald. Deze sporter komt uit voor Nederland en hiermee wordt dus bedoeld dat een sporter die in naam van Oranje of Nederland meedoet aan de olympische spelen een medaille heeft gehaald.

Maar wat doet Nederland eigenlijk?

Een prachtige prestatie van Vissers die goud haalde op vijfduizend meter schaatsen. En meteen daarna hoor ik op de radio: Nederland heeft er weer een gouden plak bij. Maar heeft Nederland eigenlijk wel iets gepresteerd? Dit is namelijk helemaal niet het geval. De sporters verrichten het werk. Zij moeten op hun best schaatsen, skiën of rodelen. Ook hebben wij, als toeschouwers, hier helemaal geen invloed op. Als een sporter niet presteert zoals diegene van tevoren had verwacht, zoals Sven Kramer heeft

gedaan op de tien kilometer, dan heeft Oranje het niet goed gedaan. Maar eigenlijk heeft alleen Sven Kramer het niet zo goed gedaan als hij van tevoren had gewild.

Na de tweede wereldoorlog hadden we een hekel aan het nationalistisch beeld zoals de Duitsers dat hadden, en wilden we dat nooit meer. Maar als we het zelf doen dan mag het ineens wel en is er niks mis mee?! Dit kan natuurlijk niet en daar moet verandering in komen.

Daarom vind ik dat we af moeten van dit beeld en alleen de naam moeten noemen van degene die de medaille heeft gehaald en hoog uit dat diegene voor Nederland uitkomt maar niet dat Nederland er weer een medaille bij heeft. Hiermee steun je de sporters ook meer omdat zij nu worden erkend door middel van hun naam.

Support de sporters!