Succes verzekerd

Bert van Altena 5 feb 2018

Een bitcoin is virtueel digitaal geld. Bedacht door gewiekste mensen die hun leven nu op de Bahama’s slijten. Continu aan het zuurstof door het hysterisch lachen waarmee ze maar niet kunnen ophouden. De intrinsiek waarde van een bitocoin is nul. Net als gebakken lucht. Het kopen van de verzameling enen en nullen wordt vaak vergeleken met een piramidespel. De mensen van het eerste uur zijn inmiddels schat hemels rijk. De achterblijvers vervullen de functie van melkkoe.

Bij verstandig beleggen in aandelen investeer je geld in een solide bedrijf met de potentie om te groeien en winst te maken. Je koopt als het ware een stukje van een onderneming. Het kapitaal van de belegger groeit door dividend en het stijgen van de prijs van een aandeel. Een verstandige manier om je kapitaal te laten groeien. Zeker op de lange termijn en in een tijd waarbij de rente op spaargeld praktisch nul is.

De beschikking over de juiste soft- en hardware is een mogelijkheid om met virtueel goudzoeken te starten. Dat proces heet minen. Klinkt als ondermijnen en dan in het bijzonder van onze blauwe planeet. Het vraagt tegenwoordig een slordige 5000 euro aan energie om een digitale munt te kunnen maken. Dat is de potentiele energie van een kleine 100 vaten ruwe olie. De CO2 footprint van een enkele flutcoin heeft de afmetingen van een zevenmijlslaars. Je dak moet zwart zien van de zonnepanelen en in de tuin moeten de bomen plaatsmaken voor windmolens om de milieuschade een beetje te compenseren.

Cryptomunten zijn op internet ook gewoon te koop en een handig gereedschap voor criminelen die er hun zwarte geld mee witwassen. Voor de wat gewonere stervelingen staat het speculeren met de bitcoin gelijk aan een bezoek aan een casino. Tegenover elk individu dat winst maakt, staat altijd een onfortuinlijke zielenpoot die een evenredige hoeveelheid pecunia verliest. Het koersverloop van cryptomunten is te vergelijken met een ritje in de Full Throttle. De hoogste en snelste looping roller coaster ter wereld. De achtbaan gaat 49 meter hoog en giert met 112 kilometer per uur over de rails. Stijl omhoog en razend snel omlaag en dat meerdere keren in korte tijd. Een solide zenuwstelsel en sterke maag zijn onontbeerlijke voor een ritje waanzin. Ik broed nu op een ingenieus verdienmodel. Met de biljetten van het monopolyspel of iets met zeepbellen behoort ook tot de mogelijkheden. Met een beetje overtuigingskracht moet dat slagen. Succes verzekerd.