Sprinkhanen en jongeren

Anneclaire Musterd 11 feb 2018

Wat doe je als er een plaag van sprinkhanen in je tuin zit? Ga je ze proberen uit te roeien of ga je zoeken naar de oorzaak en het probleem daar aan pakken? Ik zou kiezen voor het tweede, want wat heeft het voor zin om deze sprinkhanen een voor een op te sporen en dan toe te slaan, terwijl ze een of andere plant aan het opeten zijn?

Een jeugdbende is net zo. Het is een plaag en het heeft geen zin om de leden een voor een aan te pakken. We moeten naar de oorzaak gaan. Of die nou in de tuin bij de sprinkhanen ligt of in een kelder zonder ramen.

Jeugdbendes zijn een groot probleem. Er zijn verscheidene artikelen over jeugdbendes. Ze zijn actief in bijvoorbeeld Napels en Den Haag. Ze storen, stelen en steken. Ze verkopen drugs, vermoorden mensen en verspelen hun kansen. Wat doet de maatschappij voor deze jongeren?

Ze worden natuurlijk wel aangepakt, maar hoe effectief dat is, is mij een raadsel. Voor zo ver ik weet, worden deze jongeren een voor een opgepakt en dat is alleen wanneer ze een jeugdbende op het spoor zijn en die achternazitten.

Waarom beginnen we niet bij het begin? Waarom helpen we de kinderen niet voordat ze in een jeugdbende belanden? Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Of is dat wél ingewikkeld?

We kunnen beginnen op school. Als de docenten daar meer praten met leerlingen, kunnen ze het ook sneller signaleren als deze jongeren problemen hebben.

Wij hebben natuurlijk wel makkelijk praten. Wij hoeven uiteindelijk niet zo’n protocol voor uit-huis-gehaalde-kinderen of kinderen met problemen te bedenken. Wij hoeven alleen maar te oordelen. Maar wat nou als wij ons eens wel hiermee zouden bemoeien. Zou dat helpen? Kunnen wij zorgen dat deze kinderen niet een nieuwe familie hoeven te zoeken?

Kortom, ik geloof dat wij kunnen zorgen dat de jeugdbendes verdwijnen, door de oorzaak aan te pakken. Net zoals u zou doen met een sprinkhanenplaag in uw tuin, want wat heeft het voor zin ze een voor een aan te pakken?