Russische beer zet NL op de schaats

Arno de Groot 25 feb 2018

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Langzaam wordt ons land gevuld met koude lucht. Het is de adem van de Russische beer die bij ons naar binnen drinkt. Iedereen dacht al aan het voorjaar. De krokussen zie je overal al met hun kopjes boven de grond komen en het zonnetje warmt de aarde al lekker op. Nee, we moeten nog even wachten. Iedereen is ineens in de greep van de Russische beer. Wie het nog niet aan het begin van de winter heeft gedaan doet dat nu, de schaatsen uit het vet halen. Geslepen hoeven zij niet te worden, want zoveel ijs en zeker natuurijs hebben zij de laatste jaren niet gezien, laat staan gevoeld. Hoe lang zal het duren dat wij in de greep van de Russische beer zijn. Langzaam beginnen de sloten dicht te vriezen. De ijsbanen zijn in de nacht ook in de greep van de adem van de beer, maar overdag weet de zon die toch weer te overwinnen. Het is al zover in het jaar, dat de voorjaars zon de koude adem van de Russische beer te niet doet. Heel even zal het een week niet meer boven het vriespunt gaan komen. Dit is dan ook het moment voor alle ijsmeesters.

Het ijs wordt gemeten en nog een nachtje wachten, dan kunnen de ijsbanen van natuurijs worden geopend. Nu is het nog wachten op de sloten. Deze zullen nu snel volgen om op de schaats bereden te gaan worden. De al iets grotere wateren zijn dan aan de beurt. Zou het dan toch? Is het nog mogelijk om na een week van vriezen dan een tocht op de schaats over de meren te gaan maken? In Friesland laten zij niets aan het toeval over. De kleine vaarwaters hebben al een vaarverbod. Als nu die Russische beer iets minder zou gaan blazen. Als de adem van de beer nu eens wat minder is en de golven van het water verdwijnen. Ja, dan is het misschien nog mogelijk.

Maar de tocht der tochten, nee ik denk zelf niet dat dit er nog in gaat zitten. Ook de ijsmeesters langs de route van de Elfsteden zullen zeker een vergadering beleggen. Nee, de zon gaat het van de Russische adem gaat winnen. Deze kan blazen wat hij wil, maar het zwarte ijs dat in de nacht ontstaat wordt overdag te niet gedaan. Mocht het dan toch zo zijn, wens ik een iedere veel ijs en schaats plezier voor deze korte winter periode.