Respect

Peter Rozendaal 25 feb 2018

Vorige week trof ik in mijn eetclubje in Zuidoost een leuke tafeldame. Ze heette Maryam en was als kind uit Marokko naar Nederland gekomen. We kwamen in gesprek en ze merkte dat ik veel van de Islam afwist. Mijn vraag natuurlijk waarom ze geen hoofddoekje droeg?

Ja, daar zat ze al een tijd aan te denken. Het hoort er eigenlijk wel bij. “Maar Maryam, als God de vrouw schoonheid heeft gegeven, dan vind ik het eigenlijk ondankbaar om die schoonheid weer te bedekken. Toen ik het Iran van de Sjah bezocht,waren er zo veel mooie meisjes op straat dat ik me in het Paradijs waande”.

“Kan wel zijn”, antwoordde Maryam,“maar met een hoofddoekje wordt de Moslima altijd meer gerespecteerd”.

“Denk je? Hier in Nederland kan je als Moslima savonds veilig op de fiets naar huis. Daar heb je geen hoofdoekje voor nodig”.

“Dat is waar”, zei Maryam, “ ik ben er dan ook nog niet uit”.

“Zeg, Maryam, weet je waarom vrouwen in de Islam oorspronkelijk een hoofddoekje dragen”?

“Respect”?

“Ja,  maar er zit meer achter. In de tijd van de Profeet, vrede zij met hem, waren er in de gemeenschap twee soorten vrouwen. De vrije vrouw en de slavin. De vrije vrouw deed het rustig aan en droeg een jilbab, een mooie wijde jurk. De slavin daarentegen moest al het werk doen, water halen, het huishouden, koken en ze was daarom genoodzaakt zich luchtig te kleden. Veel Moslim mannen in die tijd hadden de gewoonte slavinnen aan te randen tenminste als er geen man bij was die toezicht hield. Welnu, als de slavinnen klaar waren met hun werk wilden ze net als de vrije vrouw, niet lastig gevallen worden. Ze begonnen dus in hun vrije uren ook een jilbab te dragen. Nu gebeurde het dat mannen, vooral als het al donker begon te worden, soms een vrije vrouw voor slavin hielden en dat gaf dan complicaties van je welste, bloedwraak etc.  De vrije vrouwen besloten dus zich duidelijk herkenbaar te maken. Ze gingen de hijaab, het hoofddoekje, dragen. Voor slavinnen werd het dragen van de hijaab verboden. Dus Maryam, waarom zou jij als vrije vrouw hier in Nederland nog een hoofdoekje dragen. De slavernij is in 1862 hier afgeschaft.  Ja, als je de jaarwisseling in Keulen wilt vieren, dan kan je het beste even een hoofddoekje lenen. Maar het moet toch mogelijk zijn Moslim mannen her op te voeden zodat ze alle vrouwen respecteren”.

Maryam knikte instemmend en gaf me een knipoogje.  “Ja, ik moet er echt nog eens goed over nadenken.”