Pinnen of Contant?

Maxime Cousijnsen 8 feb 2018

Pinnen en contant betalen. Dat zijn de twee betaalmogelijkheden waarmee je wordt geconfronteerd als je bij de kassa komt.

Wat kies je? Onderzoek heeft aangetoond dat tweederde van de personen zal kiezen voor de pinpas. Er kwam een idee in mij op: waarom zou je moeten kiezen? Is het niet veel makkelijker om gewoon géén keuze te hebben, net als vroeger. Ik denk dat we ook zonder die munten en briefjes verder zullen komen. Ik vind dat we genoeg hebben aan pinnen. Daar komt nog bij dat mensen steeds vaker online achter de computer betalen. Als je contant wil betalen in een ander land (bijvoorbeeld de Verenigd Staten), moet je al je muntjes en briefjes omwisselen in dollars. Met een computer kun je het gewoon omrekenen.

Mensen pinnen steeds vaker sinds 2015. In 2015 was het keerpunt: toen begonnen mensen minder met contant geld te betalen en meer met de pinpas. De mensen vonden het veel makkelijker om met de pinpas te betalen. Het enige wat je hoefde te doen was een code intikken en je had betaald. Nu kan het zelfs nog makkelijker, want je hoeft alleen maar je pinpas langs de scanner te halen. Zo’n pinpas is natuurlijk wel risicovol want als je hem verliest kan iedereen ermee betalen.

Het nadeel van pinnen is dat je makkelijker vergeet hoeveel je precies voor iets hebt betaald. Mensen die met munten en briefjes betalen schijnen beter te onthouden hoeveel bijvoorbeeld hun drankje nou precies heeft gekost. Ik denk echter niet dat dit een groot nadeel is. Bij zo’n klein bedrag snap ik het ook wel. Ik denk dat mensen het wel beter zullen onthouden als het bedrag groter is.

Contant geld raak je ook veel makkelijker kwijt. Een briefje of een muntje laat je sneller vallen zonder dat je het terug vindt. Aangezien je maar één pinpas hebt heb je sneller door dat die weg is en kun je actie ondernemen. Als je contant geld verliest merk je het meestal niet eens. Als je een pinpas met code hebt kan de vinder hem niet eens gebruiken. Je hebt natuurlijk wel een probleem als je pinpas zonder code is en er veel geld op staat.

Al met al wordt het steeds moderner om te pinnen. Daarom denk ik dat er in de toekomst wel wat verandering gaat plaatsvinden op het gebied van betaalmogelijkheden.