Open Brief aan “Renate” van der gijp

Jesse Bam 7 feb 2018

Beste René, (of moet ik toch zeggen Renate?)

Ik moet eerlijk bekennen, toen ik de foto van u zag dacht ik even dat dit om een rare drag grap ging. Niet heel vreemd voor mij, want er is in principe helemaal niks mis mee om je te verkleden als vrouw.

Het begon echter wel zuur te worden toen ik er achter kwam dat dit een reactie /indirecte grap was vanwege dat VTM journaliste Bo van Spilbeeck voor het eerst uitkwam als transvrouw.  Natuurlijk hoor ik u gelijk denken “Weer één of andere millennial die begint te zeiken”

Dat mag, we leven in een vrij land. Wat ik alleen jammer aan vind is dat mensen (en daar wil ik graag ook transmensen mee bedoelen) er ook niets over mogen zeggen over hoe onsmakelijk die grap is die u heeft gemaakt. Er is natuurlijk helemaal niks mis met jezelf voordoen als een vrouw, anders waren er geen drag iconen als RuPaul. Maar het was overduidelijk een onsmakelijk indirecte grap tegenover een transvrouw die al jaren moeite mee heb gehad om uit te komen voor wie ze is. Dan nog maar te zwijgen over mensen die het nog veel meer moeite heeft door uit te komen voor hun familie en vrienden etc. Sommige van deze mensen zien dan niets anders in dan de dood te vinden, en mensen zoals u maken het voor hen niet veel beter, waardoor zij de acceptatie moeilijk kunnen vinden. “Geestelijk ziek” in onze maatschappij. Ik vind het super dat mensen als Bo toch kunnen leven wie ze zijn, ongeacht hoe ze biologisch geboren zijn. “Dat vinden wij niet raar, maar gewoon heel bijzonder” zoals Juf Ank het zou zeggen (en zelfs zij heeft nog meer empathie).