Nap News

Oscar van Schijndel 4 feb 2018

#fohing. Zo af en toe kom ik deze hashtag tegen. Het schijnt een acroniem te zijn voor “foto of het is niet gebeurd”. Zover zijn we dus al. Bij een tekst moet een foto zitten. Preciezer: een recente foto die jijzelf hebt gemaakt. Want een foto uit je digitaal verstofte archief ophoesten of van een website jatten, dat kan iedereen.

Als er geen foto bij een tekst zit, dan is het dus nepnieuws. En het verspreiden van nepnieuws is zo ongeveer een nieuw misdrijf aan het worden. Ik kan mijzelf onderhand afvragen waarom ik nog columns naar een hier niet nader te noemen gratis krant schrijf. Maar dat doe ik niet, omdat ik naast mijn columns aan een roman schrijf en het idee wil hebben dat die bezigheid meer is dan een zorgvuldig gepland vrijetijdsreductieproces.

Nee, dan stel ik met tevredenheid vast dat onze bevolking steeds verder ontleest en handschriften steeds moeilijker te lezen zijn. Iemand attenderen op spelfouten of kromme zinnen levert in het gunstigste geval een reactie op in de trant van “als je spelfouten vindt, mag je ze houden”. Nee Oscar, dat zijn geen spelfouten. Dat is hip taalgebruik en dat moet je niet afkraken, maar toejuichen! Voor de hipsters: Arnhemsgewijs zong in 1996 al “deze schatje kan ik niet laten gaan” en toen Dorus het had over “me bolhoed” en “me auto”, was ik nog niet eens geboren.

Toegegeven, het past allemaal in een tijd waarin Twitter, Snapchat en Instagram de macht van Facebook overnemen. Wat je vandaag laat weten, is morgen alweer vergeten. “Wie schrijft, die blijft” is vervangen door de trend van het moment. De status van het verschijnsel mens wordt uitgedrukt in aantallen emoji’s, pageviews en treffers in zoekmachines. Scoren doe je niet meer met het verwoorden van meningen en gevoelens, maar met honden- en kattenfilmpjes. Retoriek is verworden tot statistiek.

Waarom ik over dit alles tevreden ben? Omdat het mij niet bezighoudt. Als ik er een column over zou schrijven, was ik pas begonnen. Maar ik ben aan mijn eind, dus volsta ik met het elimineren van een misverstand. Ons land wordt niet overspoeld door nepnieuws. Ons land wordt overspoeld door een hoop nietszeggende onzin, geschreven door een bevolkingsgroep, waarvan een steeds kleiner wordend percentage zich nog weet te onttrekken aan het ABN (Alternatief Beschamend Nederlands). Ik houd me er niet mee bezig. Slaapverwekkend is het. Nap news.