Misschien wel de laatste knal

Foeke Hulsbus 11 feb 2018

Een van de meest voorkomende discussies in december is toch wel de kleur van Zwarte Piet en het verbod op vuurwerk. Toch kwam de discussie over vuurwerk vorig jaar weer te laat, voor je het wist hoorde je de eerste knallen al afgaan. Sommige zijn mooi, andere zijn alleen maar een knal, de ene is harder, de andere zachter. Veel mensen vinden vooral knalvuurwerk vervelend. Een verbod op knalvuurwerk vinden de burgemeesters van Nederland daarom erg gepast. Maar niet iedereen is daar mee eens, onder andere ik.

De burgemeesters van Nederland willen zo snel mogelijk een verbod op het “zware” knalvuurwerk. Maar daar blijft het niet bij, de Nationale politie, politieke partijen en oogartsen zijn ook voor het verbod op knalvuurwerk. Inwoners van veel steden hebben last van de zware knallers, ze vinden de knallen dus ook te hard. Siervuurwerk kan wel maar knalvuurwerk vinden ze niet bij de cultuur passen.

De andere kant (inclusief mij) zegt weer dat het juist gevaarlijke wordt als je vuurwerk gaat verbieden. Want steeds meer mensen stappen over op het zogenaamde ‘’illegale vuurwerk’’. Het is tegenwoordig niet zo moeilijk om aan illegaal vuurwerk te komen. Je rijdt gewoon even naar 1 van onze buren: België en/of Duitsland. Daar zijn de regels anders dan hier in Nederland. Duitsland is stukke goedkoper terwijl Belgisch vuurwerk weer harder gaat. Waar nitraten, vlinderbommen etc. in andere landen op de markt liggen, is het in Nederland zwaar illegaal. Steeds meer mensen geven het een poging om naar Duitsland, België of zelfs polen te gaan! Een deel komt over de grens en een ander deel wordt aangehouden door de grenspolitie. Als je wordt aangehouden bij de grens moet je natuurlijk al je vuurwerk inleveren, en je loopt ook de kans op om een strafblad te krijgen.

Kortom, vind ik het onzin om knalvuurwerk of gewoon vuurwerk algemeen te verbieden. Het is tenslotte wel een traditie, en tradities mogen niet verandert worden. Dat beseffen mensen zich niet, zij denken alleen maar aan de veiligheid. Het is maar 1 dag, 1 dag plezier, 1 dag los gaan. Laat mensen nou gewoon lekker doen wat ze willen.