Lente

Iris Petrie 28 feb 2018

Ga op een plek in de zon zitten. Uit de wind. Kleed je warm aan. Het kan een balkon zijn. Balkons zijn prima. Het kan ook op kantoor zijn. Achter glas. Zorg ervoor dat je niet gestoord word. Hang een denkbeeldig bordje om je nek. Zet er ‘ik ben in dromenland’ op.

Maak een drankje voor jezelf. Bij voorkeur warm. Het mag gezond zijn, of ongezond. Wat je ook kiest, bereid iets dat niet vies is. In geen geval.

Let erop dat je plek rust geeft. Laat ik helder zijn, het hoeft niet helemaal spic en span. Maar ook niet zo’n rotzooitje dat je handen jeuken om te gaan opruimen. Niet zo erg dat je je pas kan ontspannen als het ‘leeg’ is. Of ‘klaar’.

Haal de ergste winterrestanten weg. Als het een balkon is tenminste. De planten die het echt niet halen. De potten met de beloofde winterharde rakkers die het toch niet gered hebben. De -niet-gewonnen-medailles. So to speak.

Doe dan je ogen dicht. Laat de zon je verwarmen, van top tot teen. Sla vooral je voeten niet over. Die zijn belangrijk. Trek een denkbeeldige lijn, vanaf je voeten, dwars door alle oppervlakten heen, door plafonds en vloeren, door asfalt en klei en moerassen, en god weet wat er nog meer daar beneden is. Denk er verder niet aan, maar laat je rondsuizen op deze magische bal.

Neem kleine slokjes van je drankje.

Een bekende mijnheer-van-het-weer twittert dat we eens moeten ophouden over die gevoelstemperatuur. Dat brengt maar verwarring. Het is een kwestie van warm aankleden. Ik vind dat hij een punt heeft.

Iemand anders spreekt over ‘koude-stress’. Het woord stress zou minder gebruikt moeten worden. Dat vindt nog een twitteraarster. Die heeft ook een punt.

Een andere bekende spirituele mijnheer schrijft dat het tijd is voor verandering. ‘Ervaar de magie van een nieuw begin’, zegt hij. Hij krijgt van mij de meeste punten.

Het is de dag van de mijnheren vandaag. Hoe dan ook. Je bent niet op vakantie. Dat is mooi. Thuisblijvers hebben minder stress. Je beleeft geen avonturen. Nou, dat hadden ze gedacht! De lente komt er aan. Beloofd.