Jeruzalem van de Israëliërs?!

Tim van der Velde 8 feb 2018

Trump, de nieuwe president van Amerika die direct alles op de schop neemt.

Wat heeft hij nu weer gedaan?

Dit keer heeft Trump besloten om de Amerikaanse ambassade in Israël van hoofdstad Tel Aviv naar Jeruzalem te plaatsen. Hiermee zegt hij dat deze stad Israël toebehoort.

De Palestijnen en Israëliërs zijn buurstaten van elkaar die allebei een deel van Jeruzalem hebben. Beide partijen willen heel Jeruzalem voor zichzelf en hierover is al jarenlang ruzie. Tot op de dag van vandaag is er nog geen echte oplossing gevonden.

Trump dacht dus dat het slim was om de ruzie weer nieuw leven in te blazen. Dus wat wil hij hier mee bereiken? En waarom vond hij het nodig om Amerika er opnieuw mee te betrekken? Het antwoord op de deze vragen kan niemand met zekerheid geven behalve Trump zelf. Wat Trump deed werd echter afgeraden door bijna alle mensen om hem heen maar hij bleef standvast.

Maar stel, dat het zo is als Joris Luijendijk voorstelt in Het zijn net mensen: wij Nederlanders zijn de Palestijnen en de Friezen zijn de Israëliërs. Een land als Amerika wilde de Friezen helpen een staat te stichten rond de Tweede Wereldoorlog en geeft hen een deel van Nederland. Wij begrijpen niet waarom dit op deze manier moet omdat het tot nu toe altijd goed is gegaan tussen ons en de Friezen. Daarom komen wij in verzet. Met behulp van de Amerikanen weten de Friezen van ons te winnen en nemen ze nog meer land in. Na lange vredesonderhandelingen krijgen we een klein stukje land terug en is het weer een beetje rustig. En dan komt Amerika na een paar jaar weer terug om te zeggen dat Amsterdam, dat op dat moment tussen ons en de Friezen in zit, als hoofdstad aan de Friezen behoort. Onze woede is weer gewekt.

In deze strijd voel ik sterk mee met de Palestijnen die continue door Amerika en de Israëliërs worden belaagd. De bemoeienis van Trump in deze strijd is erg overbodig en het is niet duidelijk waarom hij het nodig vond om Amerika er opnieuw in te mengen. Donald Trump wordt steeds meer Donald Duck…