Iets nieuws

Dylan Marquenie 28 feb 2018

Soms begin je aan iets nieuws. Omdat je het zelf wilt, omdat het slimmer is, of omdat blijkt dat je er goed in bent. Neem bijvoorbeeld schrijven; een voor de één een rustige bezigheid, maar voor de ander een saaie hel. Sinds kort ben ik begonnen met schrijven, en dan heb ik het niet over verhalen. Nee, sinds kort schrijf ik mijn hoofd leeg. Mijn hoofd leeg van verdriet en pijn, maar ook dingen die ik nooit zal kunnen zeggen tegen dat ene meisje. Dat ene meisje van de storm. De storm waarvan heel Nederland laatst op zijn kop lag. Hoewel iedereen chagrijnig in de pendelbus zat, stonden wij met een big smile op ons gezicht. Ook iets nieuws, iemand aanspreken die je totaal niet kent. Gewoon, omdat het goed voelt. En oh man, wat maakt ze me gelukkig. Nee, we zijn geen stel. Ook geen aankomend stel. Maar wel een hele goede vriendin, die met mij lacht alsof we elkaar al jaren kennen.

Zo hebben we het over van alles, en gaan onze gesprekken van hier naar daar en van hot naar her. Het ene moment gaat het over gevoelens, het andere moment over een afspraak over een paar maanden. Maar gevoel, ja gevoel is het belangrijkst. Want wanneer iets goed voelt, kan je aan iets nieuws beginnen. Dat boek, wat je zo leuk lijkt. Die serie waar je de hele dag op wacht. Die persoon, waarmee je zo graag wilt praten. Of dat project, wat je maar blijft uitstellen. Doe het niet, stel niet uit. Begin eraan, want het voelt goed. Gevoel is vaak vervelend, maar juist omdat je voelt, weet je dat sommige dingen ook goed voelen. En wanneer iets goed voelt, kan je hier naar handelen. Een goed gevoel is het halve geluk. Net zoals lot en toeval, is het voorbestemd om te gebeuren. Gevoel geeft aan wat bij je past, wat je wilt, en wat je nodig hebt.

Het is zo kloppend, dat het niet anders kan. Het lot heeft bepaald, tot de volgende keuze die je maakt. Want lot veranderd bij elke keuze. En bij elke keuze, komt toeval om de hoek kijken. Toeval bestaat, want het lot is vloeibaar en voorbestemd. De keuze om iets nieuws aan te gaan. Grijp het aan, dat gevoel. Dat gevoel alsof het je completer maakt. Jouw eigen geluk tegemoet. You’ve got this.