Huiselijk geweld acceptabel?!

Mayra Kinsbergen 8 feb 2018

Stel je voor, je komt thuis van een avondje uit met je vriendinnen en ziet je man met negen lege flesjes bier voor de televisie voetbal kijken. Hij komt op je af en vraagt wat je precies hebt gedaan met je vriendinnen. Nog voordat je een smoes kan bedenken, voel je ineens een klap in je gezicht.  ‘’Waarom?’’ vraag je. Hij vertelt dat hij weet dat je niet met je vriendinnen was, maar met een andere man.

Een op de drie Nederlanders vindt huiselijk geweld in sommige gevallen acceptabel. Toch vinden de meeste Nederlanders dat huiselijk geweld onacceptabel is, maar hun mening verandert als er vragen worden gesteld als ‘Als je partner je slaat, mag je dan terugslaan?’ of ‘Als je partner vreemdgaat, heb je er dan het recht op om hem/haar te slaan?’. Niemand wil te maken hebben met huiselijk geweld. Maar waarom zou huiselijk geweld dan acceptabel zijn?

Partnergeweld wordt onderscheiden in drie typen: lichamelijk, psychisch en seksueel. Niemand zou te maken willen hebben met één van deze typen geweld. Mensen vinden partnergeweld soms aanvaardbaar. Psychologen beweren dat het toch het beste is om een ruzie uit te praten. Als je partner vreemdgaat, los je dat niet op door middel van geweld.

De meeste mensen doen geen aangifte als hun partner huiselijk geweld gebruikt, omdat ze in de meeste gevallen het geweld dat hun partner gebruikt niet als huiselijk geweld zien. Sommige mensen (voornamelijk vrouwen) verzinnen excuses voor het gewelddadige gedrag, of ze geven zichzelf er de schuld van. Als er wordt gevraagd hoe ze aan hun blauwe plekken zijn gekomen verzinnen ze vaak redenen als ‘’Van mijn fiets gevallen, niks ergs’’ of ‘’Dat heeft mijn man gedaan, maar het was mijn schuld want ik maakte hem boos.’’ Huiselijk geweld is erg, dat moeten alle mensen inzien. In een relatie hoort liefde te worden getoond, geen geweld.

Alle mensen zouden moeten inzien dat huiselijk geweld echt niet kan. Niemand wil te maken hebben met huiselijk geweld. Een ruzie hoort te worden opgelost met woorden, niet met geweld. Huiselijk geweld is onacceptabel!