Hoezo Europese waarden?

Ehsan Kermani 5 feb 2018

Op de youtube-video loopt een oude gebogen vrouw met een wandelstok naar een standbeeld in Teheran. Met veel moeite klautert ze de op hoge rand van het beeld. Ze trekt haar witte hoofddoek af en zet ze deze op haar wandelstok en begint te wapperen.

Ze doet dat uit solidariteit met het “meisje van Enghelabstraat”. Dit moedige meisje beklom tijdens de massale demonstraties van begin januari een transformatorhuisje en wapperde met haar hoofdoek op een stok om zo te protesteren tegen de verplichte kledingvoorschriften. Het Iraanse regime handhaaft deze voorschriften met geweld, met het gooien van zuur in de gezichten van overtreders en met gevangenisstraffen.  Het meisje werd gearresteerd en foto’s en video’s van haar werden over de hele wereld verspreid.

De demonstraties waren tegen corruptie, machtsmisbruik, slechte economie en werkloosheid en proxyoorlogen van Iran in de buurlanden. De demonstraties deden het Islamietische regime op haar grondvesten schudden. Met het inzetten van de revolutionaire garde en volksmilities en duizenden arrestaties is het het regime gelukt de demonstraties voorlopig in hevigheid te doen verminderen. De actie van het meisje van Enghelabstraat werd door andere vrouwen overgenomen en het regime weet niet hoe het tegen te houden.

De Amerikaanse regering en de Amerikaanse parlementen steunen de demonstraten onomwonden. En wat doet Europa? Federica Mogherini, de buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie roept beide partijen op tot “restrain”. Alsof de vreedzame bevolking partij kan zijn tegenover een tot de tanden bewapend onderdrukkend regime. Geen woord over de schendingen van de mensenrechten. Na de demonstraties ontvangt ze de Iraanse Minister van buitenlandse zaken en het Europese parlement ontvangt een aantal Iraanse parlementariërs. Dit blijkbaar als beloning voor de misdaden tegen demonstraten en het doden van tientallen mensen.

Dit allemaal is niet het aller trieste. Het meest trieste is dat wanneer mevrouw Mogherini en andere (vrouwelijke) westerse politici naar Iran gaan, ze zich Islamitisch moeten kleden met hoofddoek en al. Het is ronduit lachwekkend te zien hoe Mogherini met baardmannen een selfie maakt en de leden van Zweedse kabinet voor de moorddadige heersers van Iran net als een kudde schapen paraderen. Sinds wanneer gaan de opgelegde regels van een land boven de universele (mensen-)rechten? De “submission” van deze politici laat weinig over van de Europese waardigheid en moraal. Sinds de opstand van januari en de hoofddoekacties van vrouwen is er geen woord van solidariteit gezegd of een waarschuwing aan Iran gegeven om te stoppen met moorden. Dat is Europa onwaardig.