Hoe overtuig ik mijn vader?

Quirine Japikse 28 feb 2018

Voor school kregen wij de opdracht om een blog op te starten. Hiervoor moesten drie opdrachten verplicht uitgevoerd worden. Na in een zogenaamd ‘writer’s block‘ te hebben gezeten, moesten deze week alle drie de opdrachten af zijn. Helaas, maandag moest ik nog beginnen aan mijn laatste opdracht.

De column schrijven was niet de enige opdracht voor school. Naast het vak Nederlands hebben de meeste leerlingen nog zo’n zeven andere vakken. Ook hiervoor ontvangen wij elke les weer extra werk. Ineens was de week toch voller dan het alleen schrijven van een column.

De uitspraak: ‘uitstel is afstel‘ hebben we allemaal wel een ervaring mee. Na het avonden lang dus te hebben uitgesteld, probeerde ik mijn vader te overtuigen om de column voor mij te schrijven. Ik heb hem echter ook aan het ‘vloggen‘ gekregen, het bloggen kan er ook nog wel bij.

De eerste aanpak bleek niet zo goed te werken, al wekte het wel een glimlach op zijn gezicht. Ik vroeg hem vriendelijk mij te helpen door eventjes een schoolopdracht te maken. Hij vroeg mij waarom ik dit niet zelf deed. En het verhaal volgde. Terwijl ik dit vroeg zat ik nog steeds vast en had ik geen onderwerp om over te schrijven.

Ik probeerde het op een andere manier. Ik beloofde hem op een later tijdstip te helpen in de keuken als hij dit nu eventjes voor mij deed. Hij bleef echter in bij zijn principe. Je moet dit zelf doen, het hoort er nou eenmaal bij en ik had maar eerder moeten beginnen. Ik wist dat hij gelijk had, maar aan de andere kant vond ik dat hij niet helemaal wist waar hij het over had.

Hij heeft om te beginnen nooit een klassieke taal zoals Latijn gehad. Hij heeft nooit te maken gehad met alles wat er bij komt kijken en dan nog alle andere vakken die hij ook moest volgen. Op het moment dat ik dit naar boven bracht in onze discussie wist ik de ultieme manier om hem voor een laatste keer te vragen of hij mijn column zou willen schrijven.

Ik vroeg hem: ‘An tibi scribere mihi placet historia’ 

Dat trok hem wel over de streep, maar ik had mijn onderwerp ondertussen wel bedacht.