Heksenjacht

Marcel Eckenbach 26 feb 2018

Ik ben Bourgondiër. Genieten van het leven. Daar hoort wat mij betreft nogal wat genotsproducten bij. Heerlijk gourmetten met een wijntje erbij. IJs met echte slagroom. Soms junkfood met een koud biertje moet kunnen toch? Roken heb ik allang afgezworen maar ik begrijp het dat mensen het heerlijk vinden om na het eten een sigaretje op te steken. Nu wordt de tabaksindustrie voor mijn gevoel terecht het vuur aan de schenen gelegd. Zij stimuleren verslaving en zijn dus de grote verantwoordelijke voor het sterftecijfer aan kanker. Inderdaad is nicotine kankerverwekkend daar hebben de tabakshaters zeker een punt. Pakjes sigaretten worden echter al jaren ontsierd met het duidelijke opschrift: Roken is dodelijk. “Ich habe es nicht gewusst” kan dus moeilijk opgaan.

Minstens zo zeker is dat je doodgaat als je geboren wordt. Boven de ingang van een kraamafdeling van een willekeurig ziekenhuis zie ik echter niet zo gauw een door Durex gesponsord bord hangen met de tekst: Geboren worden is dodelijk. Heeft misschien weer niets met verslaving te maken hoewel er best mensen zullen zijn die dagelijks hun libido op de proef (zouden willen) stellen. En wat komt hierna? Wellicht het verbieden van uitstoot van het eveneens kankerverwekkende fijnstof en superfijnstof? De auto, vliegtuig –en olieproducerende industrie kunnen hun borst nat maken. Het gerucht gaat dat McDonalds een verslavend stofje in zijn hamburgers verwerkt. De hamburgerkoning kan maar beter behoedzaam zijn want Nederland is op oorlogspad. Ik vrees dat straks de schappen in de winkel alleen nog zal bestaan uit lightproducten (alsof deze niet schadelijk voor de gezondheid zijn). Producten die binnen de saaie door de voedingsindustrie gecontroleerde schijf van vijf passen. Voor Bourgondiërs is dit een doemscenario.

Ik wil zelf kunnen denken en beslissen en als we de pubers van nu nog beter bewust maken kunnen zij straks ook op verantwoorde wijze hun keuzes maken. Maar goed, roken onmogelijk maken voor ieders gezondheid klinkt mooi maar heeft mogelijk een hoge prijs als er wetgeving van wordt gemaakt. Namelijk het inperken van vrije wil. Is dit wat we willen?