”Goede voornemens”
Iedere januari begint het weer; dat gezeur over goede voornemens, maar helaas doe ik er ook dit jaar weer aan mee. We lijken allemaal erg overtuigd dat het dit jaar wél goed zal gaan. “Dit jaar ga ik afvallen!” “Ik ga stoppen met roken!” Allemaal van die cliché-uitspraken die waarschijnlijk toch eerst uitgesteld worden en daarna helemaal verdwijnen. Van uitstel komt afstel, zegt men altijd. Dit alles in een poging tot succes, maar uiteindelijk met hopeloze mislukking…
28 procent van de Nederlanders begint überhaupt niet eens aan goede voornemens. Er is uit onderzoek gebleken dat bijna twee derde van de Nederlanders goede voornemens heeft voor het nieuwe jaar, maar slechts een derde deze volhoudt. ( www.nu.nl , 20 december 2013)
Dat is toch wel jammer, want die goede voornemens kunnen best handig zijn. Met een aantal tips is het volgend jaar misschien makkelijker om dit aan te kunnen. Wat ik zou doen is; meteen beginnen. Niet eerst een datum zetten en het vervolgens zo lang mogelijk uitstellen. Zoals ik al eerder zei, van uitstel, komt… Nou, dat weten jullie nu ook wel.
Het blijkt ook dat doelen stellen een betere manier is om je overtuigde uitspraken ook daadwerkelijk uit te voeren. ( www.maakmijwatwijs.nl , 1 januari 2018)
“A goal without a plan is just a wish” Deze spreuk een voorbeeld van de harde waarheid van goede voornemens. Je kunt dus maar beter wat plannen maken…
Een andere handige tip is het maken van realistische doelen. Als je doel onrealistisch is, is het lastig om je voor te stellen hoe je leven eruit ziet met de uitvoering van je doel. Inmiddels zijn we aangekomen bij tip vierhonderdachtenvijftig; niet te veel tips geven in een column voor het maken van goede voornemens, want anders gaan de Nederlanders nooit meer normale doelen stellen. Nu hebben jullie waarschijnlijk wel genoeg van mijn ‘handige’ tips, dus dan maar door naar de afsluiting.
Dus, geen goede voornemens, maar doelen stellen, knoop dat in je oren! Want ik wil volgend jaar in het artikel over de ‘uitslagen van de goede voornemens 2018’ geen woord meer lezen over, dat er mensen zijn die te snel afhaken. Of is nu wel duidelijk dat je er gewoonweg niet aan moet beginnen, want dan heb je ook geen zorgen meer, toch?