‘Goede’ voornemens?

Lude de Visser 8 feb 2018

Het is intussen al februari, maar zijn uw standaard goede voornemens al geslaagd? Ik denk dat ik het antwoord wel weet. Maar laten we eerlijk zijn, de mijne zijn ook geen klap op de vuurpijl.

We bedenken ze allemaal wel: goede voornemens voor het nieuwe jaar om een goede start te maken. In december beginnen we met het bedenken van standaard- en onrealistische goede voornemens: ‘In januari ga ik gezonder eten, in januari ga ik afvallen, in januari ga ik niet meer roken, in januari ga ik dit en in januari ga ik dat…’

Een van de grootste problemen met goede voornemens is, dat ze vaak niet realistisch zijn. Ben je op 31 december 23:59 iemand die ongezond eet, niet sport en wel rookt, en wil je op 1 januari 00:00 iemand zijn die een gezonde levensstijl heeft, veel sport en is gestopt met roken? Je bent niet de enige. Maar laten we even realistisch zijn. We weten allemaal dat dit hoogstwaarschijnlijk niet gaat gebeuren. Deze doelen zijn vrijwel niet haalbaar, en als je ze op wonderbaarlijke wijze toch volhoudt, is dit waarschijnlijk niet voor lang.

Daarnaast ligt er veel te veel druk op 1 januari. Veel van je vrienden hebben waarschijnlijk hun goede voornemens al op 30 december op een rijtje. Dan heb je natuurlijk de neiging om ook een doel te bedenken. Maar een goed voornemen hoeft zeker niet vanaf 1 januari in te gaan. Je kunt het hele jaar dingen aan jezelf verbeteren. Je kunt op 3 april beginnen met een doel, op 24 juli, wat maakt het uit? Het is goed om jezelf het hele jaar door te verbeteren, niet alleen vanaf 1 januari.

Ook vind ik dat je blij moet zijn met wie je bent. Niemand is perfect en niemand zal dat ooit worden. Kleine doelen zijn prima, maar je moet niet opeens een heel ander mens willen worden. Je bent zoals je bent, and so be it. Probeer daarom dus vooral geen goede voornemens met een grote impact op uw leven te bedenken!

Ik wens u een gelukkig nieuwjaar (ik ben een beetje laat, maar liever ooit dan nooit) met kleine, realistische goede voornemens die kunnen beginnen op 16 maart, 31 augustus, 27 oktober of wanneer dan ook!