Fillertje hie, fillertje daar

Daniëlle van Dongen 26 feb 2018

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Eén van de meest besproken dilemma’s in interviews van tegenwoordig: ‘Lippen zo groot als die van Kylie Jenner of een reet zo groot als die van Kim Kardashian?’. Deze extreme vormen van plastische chirurgie deden vele vrouwen in de wereld de stiefzusjes al na.

Hoewel mensen, vooral in Amerika, steeds minder opkijken van een fillertje meer of minder, merk ik dat vooral in Nederland dit nog echt als taboe wordt gezien. Of wij Nederlanders hier nou te nuchter voor zijn en leven onder de noemer ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ of dat we gewoon niet open staan voor ontwikkelingen, is mij nog niet duidelijk. Persoonlijk vind ik dat iemand lekker zijn gang moet gaan als diegene geen mooie, volle lippen van bovenaf heeft gekregen en dit wel mooi vindt. Het jammere is dat dit in Nederland nog nauwelijks geaccepteerd wordt.
‘Afschuwelijk, wat je jezelf allemaal aandoet!’ of ‘Je bent gewoon onzeker, wees eens blij met hoe je eruit ziet!’ zijn typische reacties op mensen die wel aan plastische chirurgie doen.

En tuurlijk, het is allemaal niet even goed voor je lichaam. Implantaten kunnen gaan lekken, fillers kunnen verkeerd ingespoten worden of het genezingsproces kan niet goed verlopen, waardoor je plastische ingreep ook nog eens fataal voor je kan zijn. Dit zijn allemaal risico’s die je loopt wanneer je aan plastische chirurgie begint. Gelukkig voor de patiënten gaat het vaker goed dan mis. Echter, elke ingreep, cosmetisch of niet, draagt risico’s met zich mee. En risico’s zijn er om genomen te worden, zullen we maar zeggen.

Toch vind ik het mooi om te zien dat er toch Nederlandse vrouwen én mannen zijn die zich niets aantrekken van alle kritiek en toch gewoon de stap zetten. Zeg nou zelf, waarom ook niet?
Ben je niet blij met je lichaam en houd je stiekem wel van mooie ronde borsten, een strakke kaaklijn, volle lippen, enzovoort en heb je het geld ervoor over of lijkt het je gewoon interessant om een keer botox en fillers te proberen? Grijp je kans! Nu zeg ik natuurlijk niet dat je bij elke imperfectie van je lichaam je jezelf vol moeten laten spuiten of dat je meteen overal het vet weg moet laten halen. Het is namelijk wel degelijk belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent, maar elk leuk extraatje is welkom, toch?