Felicitaties voor Sven

Pieternel van Unnik 19 feb 2018

” De grootste kampioenen zijn niet alleen soeverein als ze winnen, maar ook als ze verliezen.”

Dit gaat natuurlijk over Sven Kramer, de grootste schaatser aller tijden. Hij had deze Olympische Spelen maar één missie: goud op de 10.000 meter. Acht jaar geleden werd hij door zijn coach de verkeerde bocht ingestuurd en vier jaar daarna verloor hij van zijn provinciegenoot Jorrit Bergsma. Ondanks zijn vele titels en prijzen bleek de gouden Olympische plak op de 10.000 meter een hele uitdaging.

Afgelopen donderdag was het dan zo ver; de 10.000 meter. De rit viel enorm tegen, Sven kennende ging hij alleen maar voor goud. Toen hij in de gaten had dat hij geen eerste meer kon worden, liet hij de wedstrijd lopen en werd uiteindelijk zesde. Bergsma kreeg de zilveren medaille en de eerste plaats was voor de Nederlandse Canadees Ted Jan Bloemen. Dit maakt het verlies van Kramer misschien nog wel zuurder. Voor de tweede keer verloren van Bergsma en de titel ging naar een halve Nederlander.

Helaas geen goud dus voor onze schaatser op de 10.000 meter. Zo een groot schaatser met enorm veel titels, die het maar niet lukt om die Olympische gouden medaille op de 10.000 meter te winnen. Maar maakt dat de sport juist niet mooi: Johan Cruijff, die nooit met het Nederlands elftal wereldkampioen is geworden, hetzelfde geldt voor Lionel Messi, bij wie dit ook nog niet gelukt is. Maar maakt dit hen minder grote sportmannen dan Diego Maradona, die in zijn eentje het Argentijnse voetbalelftal wereldkampioen maakte? Kramer heeft laten zien dat dit niet zo hoeft te zijn. Juist in het verlies kan je een groot sportman herkennen. Kijk maar naar de interviews na het verlies op de 10.000 meter van Kramer, hij legt de oorzaak van zijn nederlaag bij niemand anders dan bij zichzelf en complimenteert zijn tegenstanders. Naar mijn mening maakt dit een sportman pas echt compleet. Door zo sportief het verlies op te pakken is mijn respect en bewondering voor Kramer alleen maar groter geworden en is hij de winnaar van het verliezen. En daar wil ik hem mee feliciteren.