Energiedrankjes

Jesper Franken 11 feb 2018

Je ziet ze steeds vaker, jongeren van 12 tot 18 jaar met een tray Red Bull en wat croissantjes net buiten of in de supermarkt. Het is nog geen negen uur en ze zitten allemaal in een cafeïne kick om de dag door te komen. Nou, dag meer één lesuur en dan krijgen ze een suikerdip, ze worden chagrijnig, snel geïrriteerd en kunnen zich niet concentreren. In de pauze nemen ze snel nog een blikje en zo begint het weer opnieuw.

Een legale drug zeggen veel mensen. Andere mensen vinden dat we niet zo moeten zeuren, want het is toch net zo iets als koffie?

Toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven zegt :”Er zit cafeïne in, suiker en veel water. Appart niet heel gevaarlijk, maar het is de cafeïne in combinatie met suiker waardoor veel jongeren zich onverwoestbaar voelen, want het werkt niet alleen op de spieren en op het hart, maar ook op de hersenen”.Vaak weten jongeren hoe slecht het voor ze is, maar het maakt ze niks uit. Ze vinden het gewoon lekker en kunnen zich beter concentreren is het excuus.

Kinderartsen willen een verbod op energiedrankjes voor kinderen onder de 13 jaar en een maximum aantal van één blikje per dag voor kinderen tussen de 13 en 18 jaar. Ik denk niet dat een verbod gaat werken, want dat maakt het juist aantrekkelijker en meer mensen gaan het drinken. Wat wel werkt is wat ze in Engeland hebben gedaan. Aldi was de eerste winkelketen die geen energiedrankjes meer verkocht aan kinderen onder de 16 jaar, Asda, Waitrose en een deel van Morrison hebben deze minimum leeftijd ook al gehanteerd. De twee grootste winkelketens van Groot-Brittanië, Tesco en Sainsbury’s doen nog niet mee. Nederlandse winkelketens volgen dit goede voornemen niet en een verbod komt er ook niet.

In Amerika is obesitas een heel groot probleem. Dit komt door de grote porties fast food dat ze eten. Nederland heeft gelukkig niet zo veel dikke mensen maar dat gaat er wel aankomen. Dit komt door de energiedrankjes. Ze zijn pas in Nederland te koop vanaf 2000 en nu drinkt bijna iedereen ze. Heel veel ouders laten hun kind geen koffie drinken omdat het zo slecht voor je is, maar ze laten ze zoveel energiedrankjes drinken als ze willen. We proberen kinderen met man en macht van alcohol en roken weg te houden, er komen voorlichtingen in de klas en overal zie je reclames met: “Niks 18”. Maar niks over energiedrankjes. We laten kinderen naar de klote gaan omdat wij niet goed opletten.