Een zonnige toekomst

Florian van den Berg 28 feb 2018

Meerdere situaties wijzen erop: Er is geen oneindige voorraad energie hier op aarde. Om er toch een zo`n mooi mogelijke tijd van te maken, moeten we het onvermijdelijke zo lang mogelijk uitstellen. Hierom moet het verplicht worden om zonnepanelen op je dak te zetten, zodat de vraag naar energie wordt opgelost met een duurzame methode.

Er worden steeds betere manieren bedacht om zonnepanelen te maken. Naast efficiëntie wordt ook gekeken naar zonne-energie in andere jasjes, zo bestaan er panelen die je kunt buigen, die je op je rugzak kan doen en daarmee je apparaten kunt opladen.

Natuurlijk moet er ergens geld vandaan komen om dit plan te realiseren. Niet iedereen heeft genoeg grondstoffen om zonnepanelen te kunnen financieren. De overheid zal dus moeten inspringen bij diegenen die het zelf niet kunnen betalen. Door iedereen een lening te geven voor de panelen, (zonder- of met minimale rente, om de inflatie tegen te gaan) kunnen de zonnecellen worden aangeschaft.

Maar zou je kunnen opmerken: "Dat is toch veel te duur voor de overheid?"  Nu kosten zonnepanelen gemiddeld 11 duizend euro, dus op ongeveer 7.7 miljoen huizen wordt dat 85 miljard euro, wat bijna evenveel is als dat de overheid jaarlijks uitgeeft aan de zorg. Dit is ook een hele boel, maar na de installatie van de panelen kunnen huishoudens stroom terugsturen naar centrales, die het hierna goedkoop doorverkopen aan andere landen, die zo ook hun stroomprijs verlagen. Door overbodige stroom terug te sturen kunnen mensen hun lening aflossen.

Door dit plan zal de vraag naar extern-opgewekte elektriciteit enorm dalen, waardoor er geen alternatieve manieren nodig zijn om stroom op te wekken. Hierdoor zullen verscheidene kolencentrales moeten sluiten, maar die kunnen worden vervangen door duurzame verwerkingslocaties van zonne-energie.