Een lijk, lachen man!

Annabel Deen 8 feb 2018

‘Yo, leef je? Ben je ons aan het fucken?’ zei Logan Paul toen hij een man aantrof die zichzelf om het leven had gebracht in het Aokigahara bos in Japan. Ik zat deze video te kijken voordat hij verwijderd was en dacht bij mezelf: ‘Dit kan toch niet écht zo zijn? Zou hij écht zoiets op het internet plaatsen?’. En ja hoor, hij had het echt gedaan. Logan Paul had in zijn video een man in beeld gebracht die zichzelf had opgehangen.

De Amerikaanse Youtuber, die ruim 15 miljoen volgers heeft, ging met een paar vrienden naar Japan om het spookachtige Japanse Aokigahara bos, ook bekend als het zelfmoordbos, te bezoeken. Hij deed dit om weer een ‘leuke’ video te leveren voor zijn volgers en koos dit bos omdat er al jaren lange verhalen waren over dat het daar spookte.

Op 31 december postte Paul deze video en hij werd ruim 6 miljoen keer bekeken. In de clip wordt respectloos gelachen en onterechte opmerkingen gemaakt, wat de woede van velen zowel binnen als buiten Japan opriep, ook ik was geshockeerd. Langzamerhand stroomden alle haatreacties binnen. “Jij bent zo onrespectvol” “Hoe kan je zo zijn?!” duizenden van dit soort berichten werden in seconden geplaatst.

De Youtuber heeft zich intussen zogenaamd verontschuldigd en zichzelf verklaard. Hij wilde de aandacht leggen op het heftige zelfmoordprobleem van Japan en zichzelf er hiermee een beetje uit te praten. Logan vroeg voor een tweede kans nadat hij de ‘’I’m sorry’’ video van twee hele korte minuutjes postte. Daarnaast heeft hij nog een andere video gepost over zelfmoord met de titel ‘’Suicide: Be Here Tomorrow’’ waarin hij meer informatie geeft over zelfmoord en zelf ook met specialisten praat. Hiermee probeert hij blijkbaar ‘respect’ te tonen voor suïcidale mensen.

De video, die inmiddels is verwijderd, heeft Logan Paul geen goed begin van het nieuwe jaar gebracht. Door alle verontschuldigingen is het verspreiden niet gestopt; de video is rond de 88,000 keer gerepost. Ook beroemde Hollywoodacteurs hebben zware kritiek op de video. De wereldberoemde actrice Sophie Turner van Game of Thrones zei: ‘’Je maakt mensen niet bewust van een probleem, je lacht er alleen mee.’’

Logan Paul had met deze video bij veel mensen een gevoelige snaar geraakt. Hij had de logische kritiek wel kunnen verwachten en hij moet niet proberen om zichzelf er zo makkelijk uit te lullen.